mandag den 22. august 2011

Creole Chicken Wraps (kreolske kyllinge wraps)



Nu er det vist på tide, jeg kommer igang med bloggen igen :)
Jeg har ikke brugt meget tid herinde det sidste stykke tid - men nu er ferien ovre, og jeg er ved at være kommet mig over den første arbejdsuge. Så nu vil jeg se, om ikke jeg kan tage mig sammen til at få blogget lidt igen.

I går fik vi en ret, som vi har fået en enkelt gang før nemlig "kreolske kyllngewraps". De er rigtig lækre med de hjemmebagte fladbrød og alle de skønne smagsindtryk fra de forskellige krydderier.Jeg ville nok ikke lave dem til mindre børn, da der er mange krydderier i, og både kødet og den rørte mayonnaise bliver temlig stærk - men her i huset er vi jo vilde med krydret mad, så det er bare rigtig god aftensmad efter min mening.

Jeg har valgt selv at bage nogle fladbrød, men er tiden ikke til det, kan de sagtens spises med færdigkøbte wraps, som jo smager ganske udemærket. Opskriften på brødene er dog nem at gå til, og dejen er nem at rulle ud, hvis bare man sørger for, der er godt med mel på bordet.

Første gang jeg lavede dem, lavede jeg dressingen efter den originale opskrift, hvor den er rørt på ren mayonnaise. Den her gang skiftede jeg halvdelen ud med fromage frais 0,2%. Næste gang bliver den lavet kun på fromage frais, da jeg er sikker på, den vil smage ganske fint sådan, og så er der jo ingen grund til alt den fedt fra mayonnaisen.

Fladbrød 8. stk
25 g gær
3½ dl lunken vand
3/4 tsk. groft salt
½ tsk. rørsukker
125 g speltmel
125 g fuldkornshvedemel
Ca. 250 g hvedemel

Kom vand i en skål. Smuldr gæren i og rør den ud i vandet sammen med salt og sukker. Tilsæt fuldkornshvedemel og speltmel og rør det godt rundt i væsken. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Når det bliver en fast masse, hældes det ud på køkkenbordet og æltes godt, til dejen er blød og elastisk. Tilsæt mel undervejs, hvis dejen hænger for meget i. 
Kom den godt æltede dej tilbage i skålen, dæk til, stil den et lunt sted og lad den hæve i 1 times tid. 
Hæld dejen ud på et køkkenbordet, del i 8 dele. Rul hver del til et tyndt (forholdsvis rundt) stykke. Steg på en godt varm, TØR teflonpande, 1-1½ minut på hver side og den skal boble op.

Den rørte dressing
Kyllingefilet steges
Brødet er bagt på den ene side, og der smøres dressing på, samt der kommes lidt mozzarella på
Fyldet er kommet på, og brødet er klar til at blive rullet sammen
Velbekomme :)

Creole Chicken Wraps (kreolske kyllingewraps) 3 pers. 


3 kyllingebrystfileter uden skind og ben
1 spsk. paprika
1 tsk. hvidløgspulver 
½ tsk. chilipulver
½ tsk. cayennepeber
½ tsk. tørret timian
½ tsk. spidskommen
1 tsk. urtesalt
friskkværnet peber

Desuden:
fladbrød (se ovenover for opskrift - eller køb dem færdige)
½ dl mayonnaise
½ dl fromage frais 0,2%
1 hel bøffel mozzarella, plukket i mindre stykker
3 blommetomater, skåret i skiver
1 rødløg, skåret i tynde ringe
et stykke agurk, skåret i kvarter
romainsalat, skåret i strimler

Bland alle ingredienserne til krydderiblandingen.
Bland mayonnaise med ½ spsk. af krydderiblandingen. Stil det i køleskab til det skal bruges. 
Hæld resten af krydderiblandingen i en frysepose sammen med lidt olie. Kom de hele kyllingebrystfileter i posen, og fordel krydderierne godt på kyllingen. Steg kyllingefileterne med det samme, eller lad dem stå og marinere i køleskab i et par timer.
Steg kyllingefileterne til de er gennemstegte og skær dem i tern eller strimler. 

Hav alle de øvrige ingredienser klar.

Nu skal brødene bages som beskrevet ovenfor. Når den ene side af brødet er bagt, vendes den, og den bagte side smøres med lidt af mayonnaise / fromage frais-blandingen og der kommes lidt mozzarella på, uder over hele brødet. Når osten begynder at smelte, tages brødet af panden og så kommes kyllingestrimler på i en stribe midt på brødet, derefter løg, tomater, agurk og salat. Rul brødet sammen om fyldet og server straks.

søndag den 7. august 2011

Creamy Caprese Pasta og sennepsglaseret svinemørbrad med serrano skinke


Igen i dag er inspirationen til aftensmaden hentet hos How sweet it is. Jeg havde taget en svinemørbrad op af fryseren, uden nogen idé om, hvordan den skulle tilberedes, og hvad vi skulle have til. Derfor gik jeg på inspirations jagt i blogger universet med en idé om, at jeg gerne ville have en form for pasta. 
Jeg fandt frem til denne virkelig lækre pastaret "creamy caprese pasta". Den er fyldt med skøn smag, har få ingredienser og er hurtig at lave - så bliver det jo ikke meget bedre. Retten ville sagtens kunne gå som en hel ret - uden kød som tilbehør. Den ville sikkert også gøre sig godt med noget stegt eller kogt kylling blandet i og med et stykke godt brød til. Det skal ihvertfald prøves en dag, for som sagt er retten virkelig velsmagende.
Jeg lavede ikke mange ændringer til retten. Jeg valgte at komme lidt tern af rød cheddar i, da der var et stykke i køleskabet, og jeg gratinerede retten med en blanding af friskrevet parmesan og revet mozzarella. Jeg brugte lidt mindre basilikum, da jeg syntes det lød af rigtig meget. 
Jeg brugte en økologisk fuldkornspasta fra Änglemark, men en alm. hvede pasta ville sikkert også kunne bruges.

Vi har over halvdelen tilbage, efter at have spist i aften. Men det gør ikke så meget. Tror sagtens den kan varmes op igen, hvis fadet dækkes med stanniol. Så der er nem mad på tirsdag, hvor Søren skal med sin far og bror ud og køre motorcykel.

I får målene i både de engelsk mål og omregnet til danske. Min søde mor har foræret mig et sæt målebægere til cups. Der er fire bægere med målene 1, 1/2, 1/3 og 1/4 cup. De er virkelig guld værd, når man bruger de engelsksprogede opskrifter. Der er nogle enkelte engelsksprogede madblogs, hvor der også er skrevet gram og dl - men det er ikke mange. Egentlig syntes jeg det er en noget besværlig metode med de engelske mål. For mig er der mere logik i at veje tingene af... Men bruger du som jeg opskrifter med mål i cups, er det så meget nemmere, hvis du har sådan et målesæt. Tak søde mor :)

Jeg vil ikke skrive så meget om mørbraden. Den er pudset af, krydret godt med salt og friskkværnet peber og brunet godt af på en meget varm pande. Herefter er der smurt et lag stærk sennep på, hvorefter den er pakket ind i serrano skinke (1 pakke af 100 g). Den fik 30 min. ved 180 grader, og fik herefter lov at hvile i 10 min., inden den blev skåret ud.
En lækker måde at tilberede mørbraden på. Vi har lavet den nogle gange på weberen, og det kan også klart anbefales.

Pastaen vendes i den varme tomatsauce

Ost, tomater og basilikum vendes i

Lidt mere ost drysses på, og bagefter ind i den varme ovn

Flot gylden og utrolig velsmagende

Mørbraden smurt med stærk sennep

Pakket ind i serrano skinke og på vej ind i ovenen

Creamy Caprese Pasta 
1 pose fuldkorns pasta (500 g)
1 pint / 5 dl god tomatsauce (jeg brugte et glas fra Dolmio med ekstra hvidløg)
1/3 cup / 3/4 dl fløde
1/3 cup / 3/4 dl friskrevet parmesan
4 ounces / 115 g frisk mozzarella, i tern
4 ounces / 115 g rød cheddar, i tern
1 pint / 5 dl. cherrytomater, skåret i halve
1 bunch / 1 bundt basilikum (jeg brugte ikke helt så meget)
Revet mozzarella og frisk revet parmesan, til gratinering

Forvarm ovnen til 200 grader.
Kog pastaen efter anvisningen på pakken, hæld den over i et dørslag, og skyl med koldt vand.
Hæld tomatsaucen i en sauterpande eller i en stor tykbundet gryde. Lad saucen komme i kog, og tilsæt fløde og friskrevet parmesan. Tag nu panden / gryden af varmen.
Vend den kogte pasta i saucen. Vend herefter cheddar i tern, mozzarella i tern, halve cherrytomater og hakket basilikum i pastaen.
Smør et ovnfast fad med en smule olivenolie. Hæld det hele i fadet, og drys med revet mozzarella og friskrevet parmesan.

Sæt i den forvarmede ovn ved 200 grader, og lad retten gratinere i ca. 25 min. til osten er gylden.

lørdag den 6. august 2011

"Petite Lasagnas" (små lasagner med filodej)


I dag stod aftensmaden på små lasagner med filodej, bagt i muffinsforme. En ret jeg har ladet mig inspirere af, gennem endnu en engelssproget madblog, nemlig Can you stay for dinner
Smagen i de små lasagner er rigtig god. Der er ikke noget særligt over sovsen, men hakket oksekød smager jo altid godt, når der kommer krydderurter, hvidløg og tomat i - og sammen med den lækre ricottaost, smagte det virkeligt godt.
Konsistensen er bestemt ikke som en alm. lasagne. Den tynde filodej giver ikke meget modstand til kødsovs og de to slags ost, og skal jeg lave det en anden gang, vil jeg bruge to eller tre stykker filodej, hvor der her kun bruges et. Igen.. det smagte rigtig godt, men det mindede noget mere om en alm. omgang kødsovs end lasagne.
De få ændringer jeg har lavet i forhold til den originale opskrift er, at jeg brugte hakket oksekød frem for hakket kalkun, jeg brugte lidt mere hvidløg og i stedet for tørrede krydderurter brugte jeg friske.
Selv om du evt., som jeg, bruger silikone forme, er det vigtigt, at de smøres med olie. Den fine filodej sætter sig ellers fast, og den lille lasagne vil gå i stykker, når den tages ud af formen. Mine var meget skrøbelige, men det lykkedes mig at få dem nogenlunde hele ud af formen, ved først at løsne siderne forsigtigt med en kødnål, og derefter bruge en ske til at løfte dem over på et fad.

Hver fordybning i muffinsformen smøres med olie, herefter beklædes de med et lille stykke filodej

Halvdelen af ricotta blandingen fordeles

Herefter halvdelen af kødsovsen

Når der er drysset med revet ost, klemmes der forsigtigt endnu et stykke filodej ned i hver fordybning, og der laves endnu et lag af ost og kød

Færdige og klar til at komme i ovnen

Sprøde og lækre

"Petite Lasagnas" (små lasagner med filodej)

24 små stykker filodej - skåret i ca. 10 x 10 cm
Olie, til at smøre formene med

400 g hakket oksekød (eller hakket kalkun / kylling)
Olie, til at stege i
100 - 150 g champignon, hakket
Salt og friskkværnet peber
1 stort løg, finthakket
3 fed hvidløg, finthakket
½ - 1 brik moste tomater
Frisk oregano efter smag, hakket


1 bæger ricottaost (250 g)
Frisk oregano efter smag, hakket
Frisk basilikum efter smag, hakket
Salt og friskkværnet peber


Revet mozzarella


Olien varmes op i en tykbundet gryde, og de hakkede løg svitses heri, til de er gyldne og begynder at blive bløde. Herefter tilsættes det hakkede oksekød som brunes og krydres med salt og friskkværnet peber.
Tilsæt hvidløg og hakkede champignon, og lade det svitse med, til champignon er faldet lidt sammen. Kryder godt med salt og friskkværnet peber. Er der meget væde i gryde, hældes det forsigtigt fra.
Tilsæt de mosede tomater, og lad det hele simre i ca. 10 min.


Ricottaosten blandes med oregano og basilikum og smages til med salt og friskkværnet peber.


I hver fordybning i muffinsformen smøres der olie i bunden og op af siderne.
Et stykke filodej presses forsigtigt ned i hver fordybning - sørg for at få det helt ud til kanten.
Halvdelen af ricotta blandingen fordeles, herefter halvdelen af kødsovsen. Drys med revet mozzarella.
Pres forsigtigt endnu et stykke filodej ned i hver fordybning - vær forsigtig, da det nemt går i stykker. 
Fordel nu resten af fyldet, og slut af med revet mozzarella.


Bages i midten af en forvarmet ovn ved 200 grader, indtil osten er smeltet og gylden - ca. 10 min.


Lad de små lasagner køle lidt af, inden de flyttes over på et fad.

fredag den 5. august 2011

Brunch-æg i små ramekin skåle


Der er gået ferie i det hele - også i bloggen. Den har stået stille noget tid, men nu er vist et passende tidspunkt at komme igang igen. Vi har selvfølgelig spist alle dagene, selv om der er ferie, men det er blevet til rigtig meget på grillen, og det er begrænset hvor meget der er at skrive om grillet kød og salat. Men lidt billeder har jeg da vist til at ligge fra de sidste 14 dage, så der er til nogle forskellige indlæg på et senere tidspunkt.

I morges - eller rettere formiddag, da Søren endelig fik prikket så meget til min samvittighed, at jeg valgte at stå op - var det blevet tid til brunch i stedet for morgenmad. Jeg har gennem en madblog der hedder how sweet it is fundet Idéen til disse her små, lækre ramekin skåle med æg, ost, tomat og basilikum. De smager rigtig skønt, er en fryd for øjet, og et fint alternativ til de alm. æg til brunch og morgenmad.
Det tager ikke mange minutter at tilberede, og mens de er i ovnen, er der god tid til at lave kaffen og hvad der ellers skal til, for at have en god brunch.
Søren kunne også rigtig godt lide dem. Dog er han ikke så vild med den hårde blomme, så næste gang de skal laves, har jeg lovet, at jeg pisker ægget sammen, inden jeg hælder det i ramekin skålen.
Vi fik små brunch pølser, kaffe og appelsin juice til. Dejlig start på en feriedag, hvor vi bare har slappet af, og nydt tanken om, at vi også har ferie hele næste uge :)

Tomater, mozzarella og basilikum ligges i bunden af den let smurte ramakin skål

To store æg hældes forsigtig i

Der hældes lidt fløde eller mælk over og der tilsættes et par halve tomater mere samt basilikum

Færdigbagte og meget lækre

Brunch-æg i små ramekin skåle - 4 stk.

8 æg
Små tomater 
Mozzarella ost i små tern
Basilikum
Fløde eller mælk
Salt og friskkværnet peber

Ovnen forvarmes til 180 grader


4 ramekin skåle smøres let med fedtstof i bunden og op af siderne.
I bunden af hver ramekin ligges små halve tomater, ost i tern og en smule hakket basilikum. Hvert æg slås enkeltvis ud i en lille skål, inden de forsigtigt vendes over i ramekinen. Dette for at undgå, at der bliver slået et dårligt æg ud, direkte ned i ramekinen. Der krydres med salt og friskkværnet peber. Over æggene hældes ca. 2 tsk. fløde eller mælk. Dette gøres for, at æggene ikke tørrer ud under bagningen. Der pyntes med et par halve tomater og hakket basilikum, og der krydres til sidst med salt og friskkværnet peber.


Ramekinerne stilles ind i midt i en forvarmet ovn på 180 grader. Jeg brugte varmluft.
Lad bage i ca. 25 min. til æggemassen er stivnet, og hviderne helt hårde.

søndag den 31. juli 2011

Solbærrom



For et par uger siden var jeg hjemme hos mine forældre og plukke solbær. Jeg havde egentlig gået og kigget på vores egne små solbærbuske, da der så ud til at være nok, til at jeg kunne fremstille en omgang solbærrom. Men men... hønsene kom mig i forkøbet, og jeg måtte så hjem omkring mine forældre i stedet for. 
Jeg havde ellers læst flere steder, at høns ikke spiser solbærene, så derfor satte jeg i foråret buskene ind i hønsegården, så de kunne give lidt læ og skygge. Jeg satte i samme omgang vores små ribsbuske derind. Ribsene forsvandt hurtigt. Dem begyndte de allerede at spise af, da de var grønne. Solbærene fik derimod lov til at sidde til de var helt modne - måske bare for at irritere mig, så jeg selv kunne gå og glæde mig til at plukke dem ;)
Når der bliver lidt køligere igen, skal alle buskene flyttes ud fra gården igen, ellers får jeg jo ikke noget ud af dem. Der er også det i det, at hønsene hopper / flyver op og sætter sig på grenene, og det kan de ikke rigtig holde til, da det stadig er små buske. Så må vi finde en anden form for læ og skygge til hønsene.
Der var nu også gevinst i at plukke hos mine forældre i stedet for. Deres busk er meget stor, og giver mange store og flotte bær. Så ud over dem jeg skulle bruge til solbærrom, kom der 2 kg i fryseren, som der senere skal laves saft af. Jeg havde overvejet også at bruge nogle til marmelade, men jeg gider ikke det pille-arbejde med at få de små blomster af hvert bær.

Det er første gang jeg forsøger mig med solbærrom, og er spændt på, hvordan resultatet bliver. 
Det er super nemt at lave. Solbær, sukker, rom og en patentflaske er hvad der skal bruges. I nogle opskrifter skal bærene knuses, inden de kommer i flasken, og så er trækketiden ikke nær så lang, som når der bruges hele bær. Jeg har valgt at bruge hele bær - og hvad ventetiden angår, så gør det ikke noget. Vores rom bliver nok alligevel først indtaget, når der er tid til brændeovn for at holde varmen.
Selv om bærene er hele, får rommen en smuk rødlig farve efter få dage. Det ligner bestemt ikke den currant vodka, jeg har fået gentagende og grimme tømmermænd af før i tiden. Den havde nok ikke set ret mange solbær, for den var helt gennemsigtig (som jeg husker det ihvertfald :)
Jeg købte ikke den dyreste rom. Det er der jo ikke nogen grund til, når det alligevel kommer til at smage af sukker og solbær. Derimod er der heller ingen grund til at købe den billigste og dårligste rom der findes på markedet. Bærene skal være helt modne, så de giver mest mulig smag fra sig.

En patentflaske rengøres grundigt. Der fyldes bær i flasken - ca. i halvdelen af flasken, og der tilsættes samme mængde sukker som bær. Jeg brugte ca. 250 g. bær og 250 g. sukker. Herefter fyldes flasken op med rom. I hver af mine flasker blev der plads til næsten en hel flaske rom.
Flasken vendes nogle gange i løbet af den første dag, så man er sikker på, at alt sukker er opløst. Herefter er det egentligt bare et spørgsmål om tålmodighed, for nu skal bær, sukker og rom stå og hygge sig til jul. Til den tid skal flaskens indhold sies, og så er der tid til at nyde det. 
Jeg kan forestille mig, at det vil være en skøn måde at få varmen på, efter at have skovlet en masse sne. Ellers vil det gå fint i kager, i jule konfekten eller det kan stænkes på lagkagebunde. Der er sikkert andre anvendelsesmuligheder, og jeg glæder mig til at afprøve, når vi nærmer os jul.

onsdag den 27. juli 2011

Fyldt svinemørbrad med kartofler og kantarelsauce


Af en eller anden grund, har vi op til flere svinemørbrad i fryseren for tiden. Jeg tror det kommer sig af, at man nede i Brugsen ofte kan købe dem ferske i pakker, hvor de er pakket tre sammen. Når jeg så har smidt to i fryseren - og derefter glemt at handle ind til aften, og igen køber tre, så er der pludselig fire i fryseren. Men det gør bestemt ikke noget, for det er et dejligt stykke kød, som kan tilberedes på mange måder. Denne gang blev mørbraden delt på midten og fyldt med æbletern, bacon og ovntørrede tomater. Dertil fik vi nye kartofler og kantarelsauce. 
Jeg er vild med kantareller, og lige nu er de jo til at komme til for penge. Det er en helt anden måde at få sauce med svampe i, end det er, når der laves med alm. champignon. For det første er smagen jo helt anderledes - men også konsistencen er markant anderledes. Jeg er altså vild med den sauce!! 
Jeg har ikke nogle egentlige mål til saucen, men forsøg dig frem, og se hvor meget, der skal tilsættes for at opnå den lækre cremede konsistens.
Det eneste minus der er ved kantarellerne er, at de er lidt besværlige at rengøre. Egentlig må der jo ikke komme vand på dem, og de skal blot børstes let med en blød børste. Jeg syntes bare, det er umuligt at få alt jord og andet skidt væk med børsten alene. Derfor rengør jeg dem først med børste. Derefter kommer de forsigtigt i en skål med koldt vand, til lige at tage det sidste skidt. Herefter får de lov at ligge på et rent viskestykke lidt tid, inden de skal bruges. Jeg syntes det fungerer fint, og selv om kantareller er skrøbelige, kan de godt holde til det, hvis blot man er forsigtig.
De nye kartofler er bare skyllet godt, og de få mærker der var på nogle af dem er skåret væk. Jeg syntes det er en skam at skrabe de fine nye kartofler, og der sidder jo så meget godt i den tynde skræl. Så herhjemme bliver de som sagt bare gjort godt rene.

Æbleterne og bacon steges på en tør pande, og herefter vendes de hakkede tomater i

Når mørbraden er klargjort fordeles fyldet, hvorefter den snørres godt sammen

Det færdige resultat - mums...

Fyldt svinemørbrad

1 stor svinemørbrad
1 stort æble i små tern
100 g bacon i tern
30 g ovntørrede tomater eller soltørrede tomater i olie, klippet i små tern
Salt og friskkværnet peber

Rist baconternene på en tør pande, og rist til sidst  æbleternene med. Vend de ovntørrede tomater i. Lad blandingen køle af, og forbered imens kødet.

Svinemørbraden pudses af for fedt og sener. Der laves et snit i midten, og der skæres igennem - ikke helt igennem, men så dybt, at du får et bredt og fladt stykke kød.
Placer en frysepose over kødet, og bank med det nederste af håndfladen, så kødet bliver lige tykt over det hele. Fjern fryseposen og fordel bacon, æble og tomat over midten af kødet.


Mørbraden snørres med bommuldssnor - og hvis man som jeg ikke er så dygtig til det, kan enderne evt. lukkes med en kødnål eller tandstik.


Brun mørbraden godt på alle sider i smør på en stegepande, og steger videre i ovnen ved 160 grader i ca. 30 minutter. Lad mørbraden hvile tildækket i ca. 15 minutter inden udskæring


Kantarelsauce
300 - 400 g kantareller
1 stort løg
Ca. 2 dl. kraftig grøntsagsboullion
Ca. 2 dl. madlavningsfløde
Smør til stegning
Salt og friskkværnet peber

Kantarellerne rengøres grundigt og skæres i mundrette stykker.
Det finthakket løg svitses på panden i smør, til de er gyldne og bløde. Tilsæt herefter kantarellerne, og lad dem svitse med, til de begynder at tage lidt farve. Kryder med salt og friskkværnet peber.
Kom halvdelen af boullionen ved, og lad det koge lidt ind. Tilsæt herefter madlavningsfløde, og lad det koge igennem. Ikke for længe, da det gør kantarellerne kedelige og seje. Spæd evt. op med mere boullion, og smag den færdige sauce til med salt og peber.

lørdag den 23. juli 2011

Kyllinge-/pastasalat med appelsin-/chilidressing


Den her salat er utrolig lækker. Der er så mange skønne smags nuancer fra kød, pasta, grøntsager, chili, hvidløg og ikke mindst appelsin og honning.
Vi har flere gange fået salaten som aftensmåltid, hvor vi har fået noget lækkert hjemmebagt brød til. Den kan også sagtens gå som frokost - især på en lun sommerdag, er den et dejligt friskt indslag, hvor man ikke har den store lyst til en varm ret.
Når vi laver den fulde portion og samtidig får brød til, er der til to dage. Den holder sig fint tildækket og på køl. Jeg vil blot opfordre til, at den tages ud af køleskabet i god tid. Den smager ikke af så meget, hvis den er helt kold.


Kyllinge-/pastasalat med appelsin-/chilidressing

300 g pasta penne
2 store kyllingebryst
1 pk bacon i tern
Saft fra 1 appelsin (til at stege kyllingen i)
Spæde spinatblade

½ rød peberfrugt, finthakket
½ frisk, rød chili, finthakket
2 fed hvidløg, fint hakket
Saft fra 1 appelsin (til dressing)
Lidt god olivenolie
Lidt flydende honning
Salt og friskkværnet peber


Pastaen koges al dente i rigeligt, godt saltet vand. Skylles i koldt vand.
Steg bacontern sprøde på en tør pande. Læg dem på køkkenrulle for at dryppe af og steg derefter kyllingebryst i baconfedtet. Krydr dem med salt, friskkværnet peber og pres saft fra 1 appelsin ud over. Steg dem til de er gennemstegte.
Saften af den anden appelsin, finthakket chili, finthakket rød peber, finthakket hvidløg, olivenolie, flydende honning, salt og friskkværnet peber blandes godt sammen og bruges som dressing.
Bland alle ingredienserne til salaten sammen, vend salat og dressing sammen (eller server dressingen ved siden af) og server med nybagt brød.

søndag den 17. juli 2011

Grillet Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce


I går fik vi et rigtigt lækkert aftenmåltid, nemlig grillstegt Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce. 
Hanen købte jeg for noget tid siden. Den er købt fersk, og var på tilbud i den lokale Super Bruges. Jeg lagde den i fryseren, og blev enig med mig selv om, at når den skulle spises, skulle den laves på grillen - og det blev den så i aftes.
Det er første gang, vi har smagt hane, så vi var lidt spændte på, hvordan kødet smagte i forhold til almindelig kylling. Men jeg må sige, det bestemt ikke var en skuffelse. Kødet er mere fast end på en kylling, og den virker mindre fed. Der er samtidig mere struktur i kødet, og det har en dybere smag. Alt i alt lækkert kød, og den blev virkelig mør efter god tid i grillen. 
Da den er noget større end en kylling, havde jeg ikke meget idé om, hvor lang tid, den skulle have i grillen. Men med et stegetermometer var det jo ingen sag. Hvor lang tid den skal have i grillen, kan jeg ikke rigtig sige. Vi brugte genbrugskul, og grillen blev derfor ikke så varm, og det tog derfor længere tid, end det ville gøre, hvis der var brugt nye kul.
I drypbakken under hanen blev der lagt løg, hvidløg, gulerødder, timian og rosmarin. Til sidst blev der hældt rødvin i, og så var der basis for en lækker rødvinssauce. Da saucen så skulle laves, blev indholdet fra bakken siet, der blev tilsat ribsgele, kyllingefond og lidt madlavningsfløde.
Vi fik et fad med grøntsager til, og alt i alt var det som sagt et rigtigt lækkert måltid.

Indholdet i dryp bakken

Hanen klargjort og nu lagt i grillen

Grøntsagsfadet er klar til at komme i ovnen

.... og efter at have nydt duften i en lille time er grøntsagerne klar

Den lækre, møre og saftige hane er nu klar til at blivet parteret


Grillet Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce

Hanen og rødvinssauce


1 stk. Bornholmerhane
Salt og peber
1 - 2 citroner
Frisk timian
Smør

Rødvin
Løg
Hvidløg
Gulerødder
Frisk timian og rosmarin
Kyllingefond
Ribsgele
Madlavningsfløde

Hanen skylles både ind og udvendigt. Sidder der lidt små rester af fjer, skal de fjernes. Duppes tør med noget køkkenrulle ind og udvendigt, og drysses med salt indvendigt.
Der kommes lidt friske timian kviste ind i hanen, og den fyldes ud med citroner. 
Smelt lidt smør og kryder det med salt og peber. Pensel herefter smøret i et tyndt lag på hanen. Denne proces kan undlades, men det er smøret, der giver det virkelig sprøde skind.

Lav en drypbakke med løg, hvidløg der er knust ved at banke dem med siden af knivbladet, gulerødder, frisk timian og rosmarin. Hæld til sidst rødvin ved.

Kuglegrillen forberedes til inddirekte varme.
Placer hanen på en stegholder med drypbakken under. Placer et stegetermometer i hanen, og lig nu låget på grillen. Nyd nu duften fra grillen og forbered grøntsagerne.
Når hanen har den rette temperatur, tages den af grillen. Kyllingen parteres.
Indholdet fra drypbakken sies og hældes i en lille gryde. Kog op og tilsæt ribsgele. Når ribsgelen er smeltet tilsættes lidt kyllingefond og madlavningsfløde, og saucen smages til med salt og friskkværnet peber. Jævn evt. saucen lidt, hvis den er for tynd.

Ovnbagte grøntsager 

Kartofler
Gulerødder
Hvidløg
Skalotteløg
Frisk timian
Olie
Salt og friskkværnet peber

Jeg brugte nye kartofler, og valgte derfor ikke at skrælle dem - de blev blot skyllet og evt. små mærker i kartoflen skåret fra. Herefter blev de delt til mundrette stykker. Gulerødderne skylles og skæres i passende stykker. Hele hvidløgsfed pilles. Skalotteløg pilles og deles evt i mindre stykker.
Alle grøntsagerne blandes i et ovnfast fad sammen med frisk timian, olie, salt og friskkværnet peber.

Stilles i en forvarmet ovn på 225 grader. De skal have ca. 45 min - alt efter hvor store stykker kartofler og gulerødder er i. 

lørdag den 16. juli 2011

Tomatsuppe


Normalt spiser vi ikke suppe midt i juli måned. Det plejer at være efterårs og vintermad for os, og sommeren indbyder jo mere til let mad samt mad lavet på grillen. Men nu er der jo ikke meget sol og sommer over vejret lige pt. I dag er vi heldige at solen titter frem, men ellers syntes jeg da godt nok, det har været meget vådt og blæsende de seneste dage. Men mon ikke det bare er det normale for lille Danmark? Og at vi bare gerne vil huske sommeren som varm og solrig de fleste dage fra maj til sidst i august :) 
Men men.. Jeg er sikker på det gode vejr snart kommer, for nu er det snart vores tur til at holde tre ugers ferie.Vi har lige en arbejdsuge tilbage, og så må den gerne stå på sol og sommer derefter.

Tilbage til tomatsuppen... Jeg er ret vild med denne her suppe. Der er rigtig meget smag i den, den er fyldt med lækre grøntsager, og den mætter og varmer så man sidder glad og tilfreds efter et godt måltid. Første gang jeg lavede suppen, var jeg lidt skeptisk, da jeg så, der skal portvin i - men det er bare så lækkert i denne her suppe. Det giver en rigtig god smag og man kan jo tilsætte lidt mindre, hvis man syntes smagen er for gennemtrængende. Jeg vil foreslå, du putter lidt i af gangen, og finder ud af, hvor meget du syntes suppen skal have, så den ikke bliver for stærk. Der er ingen grund til at bruge en fin og dyr portvin, bare køb en billig flaske, da det vil være spild at ofre den fine dyre på en suppe.Jeg syntes derimod, at det er et must, at der bliver brugt nogle gode smagfulde tomater. Så brug hellere lidt ekstra på gode tomater, så du får den rigtig gode smag.
Man kan jo vælge at blende suppen, men det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide den lidt rustikke konsistens suppen har.
Det kræver god tid at lave suppen, da den helst skal stå og simre i flere timer. Men den passer jo sig selv i de timer, så det er egentlig ikke noget der kræver at man bruger tiden i køkkenet. Der skal selvfølgelig hakkes og tilberedes, før man kan sætte gryden over, men på en lille halv time er det gjort, og derefter kan man bare gå og nyde duften det næste stykke tid.
Vi får suppen sammen med kogte suppehorn, ristet bacon tern og lidt revet ost. Og en god suppe kræver godt brød, så jeg bagte nogle skønne brød med chili, ovntørrede tomater og et drys parmesan. 

Løg, porre og hvidløg svitses.

Tomaterne tilsættes.

Timian, tomatpure, chilipulver, vand og boullion tilsættes, og herefter sættes låget på gryden, så det kan stå og simre de næste timer.

Champignon svitses og tilsættes suppen.

Der tilsættes madlavningsfløde og portvin, og suppen smages til med lime og evt. mere salt, peber og chilipulver.

Tomatsuppe

1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket 
1 porrer, finthakket
Olie til at stege i
400 g gode tomater, skåret i små tern
25 g koncentreret tomatpure
1 spsk. timian, hakket
Flydende grøntsags bouillon
1 liter vand
Bacon i tern, ristet
Chilipulver efter smag
250 g champignon, i skiver
1½ dl madlavnings fløde 
Ca. 1 dl portvin
Saft af ½  - 1 lime


Det finthakkede hvidløg svitses i lidt olie. Når hvidløget giver duft og er blevet skinnende, tilsættes løg og porre, og det hele få love at svitse et par minutter.
Tilsæt herefter tomater i tern, timian, tomatpure, vand, boullion, chilipulver samt lidt salt og friskkværnet peber.
Nu skal låget ligges på, og suppen skal have lov at simre to til tre timer. 
Når suppen har stået i to til tre timer, skal de skivede champignon ristes på en pande med meget lidt fedtstof. Rist til det meste af vandet er fordampet, og kryder med salt og friskkværnet peber. Hæld dem i suppen.
Tilsæt madlavningsfløde og portvin, og smag til med lime, salt og friskkværnet peber og evt. mere chilipulver.

Server med suppehorn, ristede bacon tern og lidt god revet ost. Og husk det gode brød til.

fredag den 15. juli 2011

Dampet broccoli med hvidløg

Jeg syntes de alm. kogte broccoli, blomkål og gulerødder kan blive en smule kedelige i længden. Men det er grøntsager der er tilgængelige hele året, og de er billige i indkøb.
Jeg har fundet en måde at gøre broccoli og gulerødder mere spændende på, så der kommer lidt mere smag til dem. Jeg svitser lidt hvidløg i en stor tykbundet gryde og damper broccoli eller gulerødder i lidt boullion vand. Blot til de er mørnet lidt, men stadigvæk har bid - der er efter min mening intet spændende over grøntsager, der er kogt helt møre og bløde.
Det er ikke nogen videnskab at lave det her, men det smager super godt. Når jeg laver broccoli deler jeg dem i mindre buketter, og skærer stokken i skiver - er det gulerødder, skæres de i mindre stykker, der er passende til den mængde boullionvand der bruges.
Den her gang blev broccolien serveret sammen med en lækker rosa bøf og hjemmelavede rösti kartofler.

Broccoli deles i mindre buketter

Hvidløg svitses og boullion og broccoli tilsættes

Flotte grønne broccoli med smag af boullion og hvidløg

Dampet broccoli med hvidløg

Rapsolie til at stege i
1 broccoli i små buketter og stokken i tynde skiver
2 fed hvidløg, finthakket
1 dl grøntsagsbouillon 


Opvarm olien i en stor pande ved god varme. Kom hvidløg på panden, og lad det svitse, men pas på at de ikke bruner. Tilsæt broccoli, lidt groft salt og bouillon. Læg låg på i et par minutter, så broccolien får en flot grøn farve. Tag låget af og damp for kraftig varme et par minutter til det meste af vandet er fordampet.

Nu har du et lækkert grønt tilbehør, der går godt til mange retter.