torsdag den 28. april 2011

Mælkebøttebørn

Også bien nyder mælkebøtterne i vores have.

Lige et lille indlæg, der absolut intet har med mad at gøre... Det er tankestrejf og lidt stof til eftertanke.

Udtrykket mælkebøttebørn stødte jeg første gang på, da jeg læste på seminariet. Det er et, på samme tid, både skræmmende og fascinerende udtryk, som jeg tænker på hvert år, når de første mælkebøtter titter frem.

Det er et udtryk, der bliver brugt om alle de mange børn i verden, som trods de hårdeste og sværeste betingelser her i livet, alligevel kæmper sig op, og blomstrer til noget sundt og godt i vores samfund. Helt på samme måde, som vores dejlige og smukke mælkebøtter, der jo er totalt ligeglade med, om der så ligger et ton af asfalt over dem. Findes der den mindste chance, den mindste revne, så skal de også nok komme op til overfladen. Og der, der blomstrer de så, med hele sin pragt og skønhed.
Til trods for den store vilje til at bryde frem, vil disse børn hele livet skulle kæmpe hårdt, for at kunne være i denne verden. De oplever megen modgang, helt fra starten af livet - men de har en evne og en styrke til at bryde det negative mønster, de er opvokset med.

Det er nu ikke kun dette der gør, at jeg ikke straks fjerner enhver mælkebøtte i vores have. Jeg syntes de har den flotteste farve - og så er det et dejligt tegn på lysere og varmere tider.

onsdag den 27. april 2011

Pulled pork


Her i påsken blev der tid til endnu en af favoritterne på grillen, nemlig pulled pork. Det smager virkelig lækkert, og selv om det tager LANG tid at lave, så er det altså tiden værd, når man sætter tænderne i en hjemmelavet burgerbolle, der er fyldt op med kød, der er så mørt, at det uden problemer kan trækkes fra hinanden med to gafler - dertil kommer en lækker BBQ sauce og coleslaw. Uhmmmm... Og husk det IKKE er en ret du skal spise, hvis du er fedtforskrækket - for hvis det skal blive rigtig godt, skal der masser i af alle tingene.

Det er vigtigt at være lidt forberedt, da kødet først skal i saltlage, derefter i ovnen i 10 timer og til sidst på grillen. Så dette her måltid skal forberedes noget. Og jeg syntes bestemt det er synd og skam, at putte kødet i en købt bolle, så jeg laver det hele selv. Så bliver det uden tvivl endnu mere lækkert.

Det kræver (ud over god tid og forberedelse) en kuglegrill, nogle gode grill briketter og noget træ til at give den røgede smag til kødet. Træet vi bruger er noget Hickory træflis (alm. valnød) fra Weber. Der kan sikkert købes fra andre end lige Weber, men den lille pose vi købte i XL Byg sidste år rækker rigtig langt - og Weber har flere forskellige sorter at vælge imellem.

Vi har kun lavet én steg, men det skulle være muligt at lave flere af gangen i ovnen, hvorefter de kan fryses ned, og de ligger så og putter sig i fryseren, så det er lidt nemmere at gå til, næste gang man har lyst til noget ekstra lækkert på grillen.

Burgerboller, BBQ sauce og coleslaw er hjemmelavet - der kommer opskrift på det senere, da indlæget her ellers bliver alt for langt.

Stegen ligger og hygger sig i saltlagen.
Den dækkes af bagepapir, så der kun lige kan slippe lidt damp ud i enderne.
Efter 10 timer i ovnen og en overnatning i køleskabet.
Endelig færdig på grillen - lækkert og meget velduftende.
Den er nu så mør, at kødet uden problemer kan trækkes fra hinanden med to gafler.
Masser af lækkert kød.

Uden sammenligning.. det smager virkelig lækkert!!!

Pulled pork


1 stk. nakkefilet

Saltlage bestående af:

2 l. vand
2 dl salt
1 dl sukker
4 laurbærblade
1 lille spsk. hele peberkorn
1 lille spsk. stødt allehånde
1 løg delt i kvarte
2 gulerødder i grove stykker
1 stilk bladselleri i grove stykker
1 buket frisk timian - eller lidt tørret timian i et tefilter, der lukkes godt til.


Alle ingredienserne til saltlagen bringes i kog.
Herefter køles lagen helt ned, og kødet ligges i lagen. Husk den skal være helt kold, så kødet ikke står og bliver kogt i lagen. Placer en tallerken eller lignende ovenpå kødet, så det dækkes helt af lagen. Kødet stilles i køleskabet og marinerer i saltlagen i min. 12 timer.

Kom stegen i et overdækket fad, en gryde, eller læg den i et fad og dæk den med bagepapir - sørg for der kan slippe lidt damp ud. Bare sørg for at fadet har nogenlunde samme størrelse som stegen. Det forhindrer at den tørrer ud.
Steg den i 10 timer ved 90-100 grader. Når den er ved at være så mør at du kan presse en finger (eller enden af en grydeske) ind i kødet er den færdig.

Hertil kan stegen forberedes. Gemmes i køleskabet fx til næste dag - eller fryses ned og tages op, når du skal bruge den.

Når du skal servere den, så giver du den ca. 3 timer i din kuglegrill med kun én kulholder i brug. I grillen skal stegen ligge i den modsatte side af kulholderen, så den ikke får direkte varme.
Der kan med fordel benyttes rygetræ i grillen - det ligges over de varme kul, og låget ligges herefter på, så kødet får en masse røg i starten.

Nu er det så med at have tålmodighed, og nyde den dejlige duft de næste tre timer. Undgå at løfte låget, da der så lukkes varme ud.

Stegen er færdig, når den er så mør, at den uden besvær kan trækkes fra hinanden med to gafler.

Serveres i hjemmebagte burgerboller med BBQ sauce og coleslaw.



tirsdag den 26. april 2011

BBQ - Sticky chicken med kartoffelsalat

Så skulle der grilles en af de absolutte gengangere på vores sommermenu.
Det er en opskrift jeg har fundet på nettet engang - hvor husker jeg ikke længere - og det smager altså himmelsk. Det eneste der kræves er, at du har en grill med låg.
Marinaden er kommet til, efter Søren har leget noget med smagen. Og skal man have en marinade, hvor der skal sidde et godt lag på, er den perfekt. Sukker, honning og sirup gør, at den er godt "snasket" og gerne tager imod flere lag :)

Kyllingen kræver god tid, men på en lun sommerdag (eller som her en helt fantastisk påske), er det jo bare med at gøre sig det mageligt på terrassen med godt selskab og et glas kold hvidvin. Så gør det ikke noget, at det tager en time til halvanden at lave mad :)
Som skrevet, er det en sikker genganger på vores grill hver sommer. 


Den lækre kartoffelsaltat med masser af smag fra krydderurter, sennep og radiser.

Kyllingelårene efter de første par lag af  BBQ marinaden.

En snasket skål - men indholdet er bare mums.

Nu nærmer de sig.

Og NU er de klar :)

Velbekomme.. Lækker sommermad.


BBQ - Sticky chicken med kartoffelsalat

Kartoffelsalat:

Creme Fraiche 9%

Hellmanns mayonaise
Dijon sennep
Salt og friskkværnet peber
Kolde kartofler i terne (gerne kogt dagen før)

½ agurk, uden kerner og skåret i små tern
1 bundt radiser, halveret og skåret i tynde skiver
1 lille løg, finthakket
Krydderurter efter smag (her er brugt dild, purløg, persille og basilikum).



Dressingen røres af creme fraiche, lidt mayonaise, sennep, salt og peber. Smag til under vejs, så du til sidst har en lidt stærk dressing.

Kernerne fjernes fra agurken med en ske, og herefter skæres den i små tern. Radiserne halveres og skæres i tynde skiver. Kartoflerne skæres i mundrette tern. Løget hakkes fint, og krydderurterne hakkes fint.
Det hele blandes godt sammen, og stilles på køl til det skal spises.

Stickey chicken


2 - 3 fed hvidløg, finthakket
1 løg, finthakket
1 spsk. olivenolie
1 dl æblecider eller øl
2 dl ketchup
1 spsk. taffel sennep
2 spsk. sirup
1 spsk. honning
3 spsk. brun farin, med top
1 dl citronsaft
2 tsk. chilikrydderi
1 tsk. røget paprika

Løg og hvidløg svitses i en tykbundet gryde - så de bliver gyldne, men det må ikke tage farve.
Herefter tages gryden af varmen, og de resterende ingredienser hældes i. Det hele bringes i kog, og herefter skal det stå og simre i ca. en time.
Marinaden køles herefter helt af.

Når marinaden er helt kold, puttes de ferske kyllingelår i en frysepose, og lidt af marinaden hældes ved. Marinaden fordeles godt på kyllingen, og herefter skal kødet have lov at marinerer i posen i køleskabet - gerne natten over.

Når grillen er klar, ligges der en drypbakke mellem de to kulholdere. Kyllingen ligges i midten af risten, så den får inddirekte varme. Herefter ligges låget på. Ca. hver 15. minut løftes låget, kødet vendes, og der smøres et nyt lag marinade på - og på med låget igen. Sådan fortsættes til lårene er færdige. Ca. 60 - 80 min.





Stjerneskud med hjemmelavet skaldyrsdressing

Som planlagt fik vi den anden dag stjerneskud. Det er vist ikke den helt autentiske form for stjerneskud vi får, når vi selv laver dem - men de bliver lavet som vi kan lide dem. Med det vi kan lide, og uden kaviar, som ingen af os er stor fan af.

Jeg kan selv rigtig godt lide fisk, men det er en af de ting Søren ikke er så glad for. Dog er det flere gange lykkedes mig at lave retter med pengasiusfilet, som er faldet i god smag. Det er en rimelig smagsneutral fisk, og den kan laves på alverdens måder.
Det blev også en paneret pengasiusfilet, der blev brugt til stjerneskudet denne her gang - men vi kunne dog hurtigt blive enige om, at den er FOR neutral til det, og at næste gang skal det være en ganske alm. paneret rødspættefilet. 

Skaldyrsdressingen rører jeg selv. Jeg har fundet en opskrift som er meget nem, og smagen kan jo justeres som man ønsker det.

Min tallerken.




Stjerneskud med hjemmelavet skaldyrsdressing

Skaldyrsdressing

1 dl creme fraiche 9%
1 spsk. koncentreret tomatpure

2 tsk. sød chilisauce

1 tsk. paprika

salt, friskkværnet peber


Det hele røres sammen og så er dressingen klar.


Pengasiusfilet (eller bedere rødspættefilet)
Sammenpisket æg
Rasp
Mel
Salt og peber
Toastbrød, ristet
Rejer
Asparges
Tomater, skåret i både
Agurk, i skiver
Hårdkogte æg, i både

Fisken paneres - vendes først i sammenpisket æg, og derefter i en blanding af mel og rasp krydret med salt og peber. Steges herefter på en pande med lidt fedtstof.

På det ristede toastbrød smøres lidt skaldyrsdressing, fisken ligges på og der presses lidt frisk citronsaft over. Der kommes igen skaldyrsdressing på. Herefter pyntes fisken med rejer, asparges, agurk, tomat og hårdkogte æg.

søndag den 24. april 2011

Stegte ris med kylling, rejer og æg

Den anden dag fik vi en af vores favorit retter - stegte ris. Det er en simpel ret, men der er bare så meget smag i den. Derudover er det nemt at lave, og det er god restemad, da det smager lige så godt på andendagen.
Jeg koger nogle gange en hel kylling, og bruger noget af kødet fra den. Denne her gang blev det i stedet lavet på stegte kyllingebrystfileter, da vi havde nogle i fryseren. Der kan også bruges skinke eller and - eller man kan vælge at lave den uden kød. Det er ikke kødet, der giver den store smagsoplevelse i denne her ret - men da jeg har en kæreste, der sætter stor pris på kød, er der altid det i vores stegte ris.

Risene skal helst koges i god tid, så de kan nå at blive helt kolde, da de så er nemmere at stege.

Jeg har, efter at have lavet retten en del gange, fundet ud af, at det bedste resultat opnås, ved ikke at bruge alle mulige forskellige slags grøntsager. Jeg bruger derfor kun gulerødder og løg - svitset i wok, så de stadig har bid.

Jeg har en rigtig lækker wok, som jeg for nogle år siden fik i gave af mine søde forældre. Den er fra Bodum, og er i støbejern. Det tager noget tid at varme den ordentligt op - men når det så er gjort, er den bare rigtig god at stege i. Det er nemt at styre varmen i den - og sådan noget i støbejern har jo en rigtig lang levetid. For at passe godt på den, smører jeg et meget tyndt lag olie på indersiden af den, hver gang den bliver sat væk efter brug. På den måde holder den sig så pæn som ny.


En wok fyldt med lækre ris, grøntsager, kylling og æg.
Toppet med stegte tigerrejer - og klar til at blive spist.













Stegte ris med kylling, rejer og æg

Ingefær, finthakket
En frisk rød chili, finthakket
Hvidløg, finthakket
Gulerødder, i små tern
Løg, i små tern
Kylling - kogt eller stegt, i tern
Æg, stegte
Rejer, stegte
Ris, helt kolde
Sesam olie
Soja
Østers sauce
Sød chili sauce

Risene koges og afkøles helt. Sammenpisket æg krydret med salt og peber steges på en pande - enten som en omelet, som derefter skæres i strimler, eller som scrambled eggs.
Kyllingekød steges eller koges, og skæres ud i tern.

En wok varmes op (den skal være meget varm), der kommes lidt god olivenolie i, og ingefær, chili og hvidløg svitses. Det svitses kort, og husk at røre godt i det, så hvidløget ikke tager farve - gør den det får den en rigtig grim smag.
Gulerødderne kommes ved og svitses kort. Løgene kommes ved, og svitses med. Der må gerne være lidt bid i gulerødderne, så der skal ikke svitses for længe. Der hældes lidt sesam olie ved. Det er vigtigt at bruge sesam olie, da det er den, der giver den færdige ret den helt rigtig smag.
De kolde ris vendes i grøntsagerne, og der steges til de er gennemvarme. Der smages til med lidt soja og lidt østers sauce - ikke for meget, da begge dele er meget salt.
De stegte æg og kyllingekødet vendes i, og retten er klar til at blive serveret med tigerrejer stegt på en pande med en smule olivenolie.

Vi spiser risene med ekstra soja og sød chili sauce.

tirsdag den 19. april 2011

Vietnamesiske forårsruller - for første gang

I dag skulle jeg forsøge mig med vietnamesiske forårsruller / friske forårsruller for første gang.
Rispapiret til rullerne købte jeg da vi var i London i marts i år. Vi var inde i to store asiatiske supermarkeder - og der var så mange lækre ting. Mine indkøb blev lidt begrænset af, at vi jo skulle bære rundt på det, og af at det jo også skulle fragtes hjem til danmark i en kuffert med begrænset plads. Men jeg kunne sagtens have fyldt et par store poser, for jeg er ret stor fan af det asiatiske køkken. Men jeg begrænsede mig, selv om det var svært.

Jeg valgte at lave vores med stegt andebryst, tigerrejer, div grøntsager, risnudler og en smule friskhakket koriander. Jeg havde på nettet læst mig frem til, at det er vigtigt, at grøntsagerne er sprøde, altså ingen bløde ting som fx avocado. Derudover fik vi en peanutbutter/chilli dip og en ganske alm. færdigkøbt sød chilisauce. Jeg vil tro man kan bruge både oksekød, kylling og svinekød også. Bare det er skåret tyndt ud. Og rullerne ville også gå fint med ene grøntsager.

Det er lidt omstændigt at lave. Men det der tog mest tid for mig var at rengøre rejerne (fjerne skal og tarm), som er en noget snasket adfære. Derudover tog det lidt tid at rulle selve rullerne sammen, og der var da også et par stykker der mislykkedes under vejs. Papiret er noget porøst, og når man samtidig skal sørge for at få det hele strammet, så rullen bliver fin og fast, så er det lidt besværligt. Men jeg syntes egentlig det lykkedes meget godt.

Søren kiggede dog en ekstra gang. Han fulgte forventningsfuldt med i hele processen, og tænkte, at NU skulle de nok i ovnen eller steges i fritureolie. Men nej, de skulle jo spises som de var, da de var færdig rullet. Så det var med en vis portion skepsis han satte sig til bordet :) Men vi blev begge rigtig positivt overrasket. Hvor smager det bare skønt!!! Alle de lækre sprøde grøntsager samlet med det rimelige smagsneutrale rispapir. Sprødt, velsmagende og og sundt. Mums!!

Skal og tarm fjernes fra rejerne.

Rejerne er stegt i kort tid, og er blevet fine og lyserøde.

Anden skæres tyndt (den fik lidt for meget i ovnen - andekød må gerne være en smule rødt efter min smag).

Grøntsager, and og risnudler ligges på rispapiret.

Efter at have rullet papiret forsigt rundt første gang, ligges rejerne op ad siden på rullen.

Siderne af rispapiret foldes ind mod midten, og forårsrullen lukkes.

Tadaa.... Første portion hjemmelavede vietnamesike forårsruller. Jeg syntes det er lækkert man kan se indholdet.

Mums!!
Vietnamesiske forårsruller


  • Grøntsager, her er brugt spidskål, gulerødder i tynde stave, agurk hvor kernerne er fjernet og herefter skåret i stave, rød peberfrugt i stave, lidt forårsløg skåret i meget tynde strimler, slikærter og frisk koriander.
     
  • Stegt andebryst og stegte tigerrejer.
     
  • Risnudler.
     
  • Rispapir.
Alle grøntsagerne klargøres, så det er lige til at gå til, når der skal rulles sammen.
Rejerne rengøres ved, at man fjerner skallen. Herefter ligges der et snit hele vejen ned langs ruggen, hvorefter den sorte tarm fjernes. Rejerne steges herefter i lidt olie på en pande. Pas endelig på ikke at give dem for meget, da de så bliver seje og kedelige. De skal bare lige steges, så de netop er lyserøde over det hele.
Andebrystet forberedes ved, at det afpudses på undersiden. Skindet ridses i rudemønster, og krydres med salt og peber. Brystet ligges på en KOLD pande, der tændes på mellem-/høj varme, og brystet steges til det er sprødt. Herefter brunes den anden side, som også er krydret med salt og peber. Steges færdigt i en forvarmet ovn i ca 25 min. Særes herefter tyndt ud.
Risnudlerne tilberedes ved, at der hældes kogende vand over - de skal dækkes helt. Efter ca. 5 min. er de færdige, og de hældes i en si, hvor de skylles i koldt vand, så de ikke ligger og koger videre.
Når du har alle tingene klar, og har dem sat inden for rækkevide, kan du begynde at opbløde rispapiret. Du tager et papir af gangen, ligger det ned i vand der har stuetemperatur. Det tager ikke mange sekunder. Herefter ligges grøntsager, and og risnudler på (lidt neden under midten). Der rulles en enkelt gang, så det fyldt der er lagt på, er rullet ind i papiret. Herefter ligges rejerne op ad det, siderne foldes ind over midten, og rullen lukkes ved at rulle hen over det sidste af papiret.
Serveres med sød chilisauce eller anden form for dip.

 
Og det må gerne svine lidt når man spiser dem :) Finger food når det er bedst.

Velbekomme...

mandag den 18. april 2011

BBQ - en pludselig indskydelse

Igår havde jeg ellers besluttet mig for, at aftensmaden skulle være noget der kunne laves på minimal tid, og med minimal indsats fra min side. Efter 40 arbejdstimer på tre dage, var jeg godt klar over, at energiniveauet ikke ville være overvældende. Derfor var planen en omgang Lasagnette fra Knor. Men på vej hjem i bilen, da vi havde været i Terndrup og se Sørens niece i en cheerleading opvisning, foreslog Søren, at vi skulle grille. Så vi kørte ned og handlede til en nem omgang grill.
Menuen stod på grøntsagspakker, hakkebøffer, pølser og en kold dildsauce.
Jeg lavede grøntsagspakkerne mens Søren tændte op i grillen, og gik og lavede nogle småting udenfor. Søren lavede bøfferne, som han gerne vil have dem - med masser af krydderie blandet i farsen og med salt og peber på, når de er formet.

Når der grilles her i huset, er det som regel Søren, der er grillmester. Han nyder det, og gør det betydeligt bedere end hvad jeg kan.

Jeg har på et tidspunkt købt nogle grillbriketter nede i Brugsen - Coops eget mærke. Det var de eneste de havde den dag, for ellers plejer vi at købe Heat Beads. Dem fra Coop er elendige!! De afgiver næsten ingen varme og er hurtigt brugt. Til det vi grillede igår, kan de godt gå an, da det ikke tager ret lang tid, og ikke bliver helt ødelagt, hvis der ikke er en konstant temperatur. Men skal der laves noget, der skal stå i længere tid, så skal der ordentligte briketter til.
Heat Beads er noget dyere i indkøb, men med længere brændetid - og sørger man for at lukke for grillen efter brug, kan det der er tilbage genbruges.

Indholdet i de små grøntsagpakker

Godt med krydderi - herefter æltes krydderierne godt ind i farsen, hvorefter det formes til bøffer.

Så er det ved at være klar - alt imens der nydes en kold øl.

Aftenens tallerken.
Grøntsagspakkerne laves bare af hvad man nu har, og hvad man godt kan lide. I vores kom der kartofler, broccoli, gulerødder, rødløg, hvidløg, timian, salt og peber. Der kom lidt olivenolie over, inden de blev lukket og sat på grillen. Stil dem ude i kanten af grillen, så de ikke står direkte over de varme kul.

Søren lavede som sagt bøfferne. Han vil gerne have godt med krydderier blandet ind i farsen, så der er smag i hele bøffen. Han åbnede krydderiskuffe, og valget faldt på to forskellige slags BBQ krydderiblandinger, hvidløgspulver og chilipulver.

Den kolde dildsauce rørte jeg sammen af Cheasy fraiche 6%, et bundt finthakket dild og saften af en lime. Det blev smagt til med sukker, salt og peber. Den havde en dejlig smag, og jeg syntes den egner sig godt til grill, da den er lidt syrlig, og klæder grøntsagerne godt.

Alt i alt et dejligt måltid, mættende og velsmagende - og så er grill jo bare så skøn en måde at lave mad på. Jeg kan godt lide den hygge, der er omkring madlavningen, og det at vi sammen står ved grillen. Ingen stress, det dufter skønt og alting er bare så uformelt.

søndag den 17. april 2011

Madplan uge 16


Så blev vi enige om, hvad næste uges maplan skulle bestå af. Valgene er nogle dage tageet ud fra, hvad fryseren indeholder - og andre dage ud fra hvad vi har lyst til at komme på grillen i weekenden.

Mandag:
Vietnamesiske forårsruller med rejer og andebryst.

Tirsdag:
Stegte ris med kylling.

Onsdag: Britta aftenarbejde - derfor rester fra tirsdag.

Torsdag: Britta 16 timers vagt - derfor er mit umiddelbare gæt rugbrød.

Fredag: Stjerneskud.

Lørdag: Grill - BBQ kyllingelår, salat og en form for kartofler på grillen.

Søndag: Grill - Pulled pork i hjemmebagte burgerboller med coleslaw og BBQ sauce.

Også I dag har vi tændt op i grillen. Det var egentlig ikke planen, men det skønne forårsvejr fortjente da at blive budt velkommen med en omgang røg fra Weberen.
Vi elsker at grille. Det er hyggeligt og uformelt, og nu hvor vi så længe har ventet på foråret, så bliver man bare lidt mere glad, når man kan stå udenfor og nyde madduften... og en kold øl. Det hører sig med til grill!!!

Nu må jeg heller ud og se, om grillmesteren snart byder på aftensmad :)

onsdag den 13. april 2011

Spinatpandekager med oksekødsfyld

I dag var aftensmaden inspireret af http://piskeriset.blogspot.com/. Her fandt jeg en opskrift på pandekager med fuldkornshvedemel og spinat. Da jeg havde siddet og "savlet" lidt over det lækre billede, gik jeg på opdagelse i køleskab, fryser og krydderiskuffen - og der var alle de ingredienser der skulle bruges. Så beslutningen om, hvad aftensmaden skulle være i dag, var ikke så svær.
Pandekagerne er mættende, saftige og meget velsmagende - og fyldet kan jo varrieres efter ønske. Dog vil jeg mene, det er vigtigt at få godt med krydderier i fyldet, da pandekagerne jo i sig selv, ikke har en gennemtrængende smag.
Maden blev også mødt med roser fra Søren - han fik vist enda listet ind, at de var lækre, og de gerne må komme på menuen en anden gang.
Som fyld brugte jeg hakket oksekød, røde kidneybønner, flådede hakkede tomater med krydderier - fra dåse, en rød chili, hvidløg, rødløg og krydderurter. Under fyldet kom der lidt revet cheddarost - fordi vi havde en rest fra igår - og som tilbehør fik vi en salat af hvad grøntsagsskuffen indeholdt.
I den originale opskrift serveres pandekagen med creme fraiche. Dette undlod jeg, og jeg manglede det slet ikke.

Spring endelig ud i denne opskrift. Den er lækker, mættende og (hvis man lige ser bort fra osten) sund.

De næste tre dage skal jeg arbejde, mens familien danmark sidder og spiser aftensmad. Så for vores vedkommende står den på div. rester, rugbrød eller salat. Men det giver jo en god anledning til at få spist resterne, i stedet for de ryger ud :)



Den bagte pandekage drysset med revet cheddar.





Oksekødsfyldet kommes oven på osten.





Pandekagen foldes på midten og serveres med en form for salat.



Spinatpandekager med oksekødsfyld - ca. 7 stk.
450 g frossen spinat
100 g fuldkornshvedemel
300 g speltmel
6 dl. skummetmælk
2 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
4 æg
½ tsk. stødt koriander

Spinaten optøes og drænes for vand (tag de små spinatkugler og klem vandet godt ud af dem med fingrene). De øvrige ingredienser røres til en glat pandekagedej, hvorefter spinaten vendes i. Jeg valgte at lade dejen hvile i køleskabet i en halv time, inden jeg bagte pandekagerne. Når du bager pandekagerne, er det nødvendigt at fordele spinaten ligeligt på panden med opøseren.
Hæld en lille sjat olie på panden inden hver pandekage, så du er sikker på, den ikke sætter sig fast på panden.

tirsdag den 12. april 2011

Chicken taco pizza

Her på min første dag på bloggen, vil jeg flotte mig med to indlæg... for aftensmad er det jo også blevet til.
Der har i aften været den dejligste duft af krydderier i vores lille hjem, da vi har fået pizza - med rigtig mange forskellige og lækre krydderier.
Lige når man læser opskriften igennem, kan den godt se meget lang og uoverskuelig ud. Men egentlig er der ikke mere i det, end der ville være, hvis man lavede en pizza og en lækker skål salat som tilbehør. Så lad dig endelig ikke skræmme af de mange ingredienser.

Søren fik en pizzasten i julegave - og jeg må sige det en fantastisk ting. Bundene bliver sprøde og lækre, og jeg vil våge den påstand, at den bliver lige så god som hos det lokale pizzaria.
Tanken med pizzastenen var, at den skal bruges i Weberen, men den kan sagtens bruges i alm. ovn også - hvilket jeg gjorde i dag, da der var vådt og blæsende udenfor. Og resultatet blev rigtig lækkert og meget mættende. Nogle vil måske mene den er en smule stærk, men det kan jo ændres ved at regulerer på de tørrede krydderier, den friske chili og hvidløg.




Den sprøde, forbagte pizzabund smurt med en smule olie og drysset med krydderriblandingen.
Osten er smeltet, og pizzaen er nu klar til den kolde salsa- og avocado blanding.


Velduftende og klar til servering.
Hov... der sneg sig lige lidt sødt ind senere på aftenen... Der er vist til op til flere dage her, da Søren pænt takkede nej, da den blev sat på bordet. Der var vist noget med store mængder bland selv slik på jobbet i dag :)

Grilled chicken taco pizza

Taco-krydderi:

2 spsk. løgpulver
2 spsk. hvidløgspulver
1 spsk. chilipulver
1 tsk. tørret oregano
1 tsk. cayennepeber
1 tsk. stødt spidskommen
Salt og friskkværnet peber

Tomat-salsa:
1 bakke San Marzano tomater, skåret i tern
1 frisk, rød chili, udkernet og finthakket
Saft af ½ lime
Et nip sukker
1 fed hvidløg, knust og finthakket
½ rødløg, finthakket
Salt, friskkværnet peber
Lidt olivenolie

Avocado-blanding:
½ rødløg, finthakket
1 moden avocado, skåret i tern
Saft af 1 lime
Salt, friskkværnet peber
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. chilipulver

Desuden:
En portion pizzadej
3/4 dl rapsolie + lidt ekstra til at pensle med
2 kyllingebrystfileter
2 dl revet mozzarella
2 dl lagret cheddarost, revet
Creme fraiche

Alle krydderierne til krydderiblandingen blandes godt sammen i en lille skål.
Herefter puttes de to brystfileter i en frysepose, hvor de bankes så flade som muligt (jeg bruger kagerullen til dette). Der hældes 3/4 dl rapsolie en lille skål, og heri røres 2 store spsk. af krydderiblandingen du lavede tidligere (gem resten til senere). Olie og krydderier hældes ned i fryseposen til kyllingekødet, det gnides godt ind i kødet, og herefter ligges det til at marrinere i køleskabet i ca. 2 timer.
Når kyllingekødet har marrineret, steges det på en varm pande, til de lige nøjagtig er gennemstegte - pas på ikke at stege dem for længe, da de så bliver kedelige og tørre. Når de er stegte køles de lidt af, og skæres herefter i mundrette stykker.
Salsa- og avocado blandingen tilberedes ved, at man laver det i to individuelle portioner, hvor alle ingredienser til den enkelte del blandes godt sammen og smages til.
De to oste blandes sammen i en lille skål.
Pizzadejen ligges på pizzastenen (eller alm bageplade). Pensles med en smule rapsolie og drysses med den resterende krydderiblanding. Bages herefter i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 7 min. Bunden tages ud, der drysses ost på, og der toppes op med kyllingeternene. Pizza'en tilbage i ovnen, hvor den skal stå ca. 5 min. - eller til osten er smeltet.
Nu er pizza'en klar til at blive toppet med den kolde salsa- og avocado blanding. Ved serveringen kommes der små klatter creme fraiche på.

Velbekomme...












Første indlæg - og lækre øllebrødsboller

Nu vil jeg så forsøge mig med mit første indlæg her på bloggen.
Som det sikkert vil komme til at fremgå her, elsker jeg at bage. Ind imellem ville jeg ønske vi var større "kagespisere" her i huset, for så var der lidt flere undskyldninger for at gøre i bagningen. Men da vi kun er to her i hjemmet, er det altså begrænset hvor meget kage og søde sager vi sætter til livs. Faktisk er det oftest når vi får gæster, eller hvis vi skal hygge i weekenden, vi spiser div. søde sager. Men.... brød og boller spiser vi gerne, så det sker lidt oftere, at jeg bager sådan en portion.

Jeg har et par fridage i denne uge, og igår gav det anledning til at få bagt en portion boller. Valget faldt på øllebrødsboller. En lækker og mættende bolle, der er nem at lave, og som klart kan anbefales.

Frokosten i dag bestod af en af de lækre øllebrødsboller smurt med hvidløgsost og lagt sammen med skiver af avokado og mozzarellaost. Og så sneg der sig lige nogle tomater med også.


Øllebrødsboller, 12 stk.
  
300 g. rugbrød - gerne noget med mange kerner
1 flaske mørk hvidtøl
25 g gær
2 dl. lunken vand
1 tsk. salt
600 - 700 g hvedemel

Brødet smuldres ned i en skål og overhældes med den mørke hvidtøl. Her skal det så stå i ca 1½ time, eller indtil brødet er godt opblødt.
Gær og salt røres ud i det lunkne vand, og det hældes herefter over brødblandingen, og blandes godt.
Melet æltes herefter i lidt efter lidt, til du har en smidig og elastisk dej - der skal æltes godt.
Dejen stilles til hævning lunt og tildækket - hæve i ca. 1½ time.
Efter første hævning slås luften ud af dejen, og der formes 12 boller, der sættes på en bageplade med bagepapir. De stilles igen lunt og tildækket i ca. en time - og herefter bages de i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20 min.

Køles af på bagerist - og ellers klar til at blive spist :)