onsdag den 29. juni 2011

Rabarber-jordbærsaft


I dag er der blevet produceret rabarber-jordbærsaft.
Vores jordbærplanter giver rigtig mange bær i år, og jeg er efterhånden ved at have nogle poser i fryseren, plus der er lavet tre liter jordbær is. Det kommer der et indlæg om senere. 
Jeg syntes det er lidt ærgeligt, at alle de dejlige jordbær skal ende i fryseren, og derfor blev det til en omgang saft. Rabarberne er hentet i min storesøsters have, da de er så heldige at have rigtig mange af dem. Så der må en flaske saft eller to ud til dem som tak.

Hvor sød man vil have saften, er jo meget forskelligt. Prøv dig derfor frem, og smag til under vejs. Jeg har brugt mindre, end opskriften sagde, da jeg ellers syntes den blev for sød.

Der er flere forskellige måder at gemme saften på. Uden nogen form for konservering, kan saften holde sig i kort tid i køleskabet i en lufttæt beholder. Det er også muligt at konservere saften med Atamon, og på den måde have saften til at stå længe i køleskabet. En anden mulighed er, at man kun beholder den saft, man ved man kan drikke på kort tid, i køleskabet. Resten fryses med i flasker eller poser, og kan derefter tages op, når det skal bruges. På den måde undgår man konserveringen, og har samtidig saft i lang tid. Hvilken metode der benyttes er op til den enkelte.

Jeg har ikke en saftpose, så jeg ofrede et viskestykke. Jeg lagde det blot ned i et dørslag, som jeg satte over en gryde - det fungerer ganske udemærket.


Jeg fik lidt mere end 3½ liter koncentreret saft ud af den her portion. Så der er mere end rigeligt. Men der er sikkert nogle, der gerne aftager en flaske eller to :)

Rabarber-jordbærsaft

2 kg rabarber
750 g jordbær
40 g citronsyre
2 flækkede vaniliestænger
1½ liter vand 
2 kg rørsukker




Rens rabarber stilkene, og skær dem i skiver. Nip jordbærene og halver dem.


Jordbær og rabarber kommes i en stor gryde sammen med citronsyre og de flækkede vaniliestænger.
Lad det koge op, skru ned, og lad det koge i ca. 20 min.



Herefter beklædes en si eller et dørslag med et stykke rent stof, og saften sies. Det kan svare sig at have lidt tålmodighed, så alt saften får lov at løbe fra.




Den siede saft bringes igen i kog. Sukker tilsættes, og der røres rundt indtil al sukkeret er opløst.
Saften tages fra varmen og skummes af.

Hvis du vil tilsætte Atamon til din saft, er det nu, det skal gøres.


Saften hældes nu i rengjorte, skoldede patentflasker som evt. er skyllet i Atamon. Flaskerne lukkes mens saften stadig er varm.

tirsdag den 28. juni 2011

Pasta med kylling, grønt og ostesauce

I går fik vi en pastaret med kylling. Der er ikke en egentlig opskrift til det, da det blev lavet ud fra, hvad der gemte sig i køleskabet - særligt i grøntsagsskuffen.
Ind imellem er der en hel del grønt, der skal bruges til et eller andet. Pasta og kylling er en taknemmelig sammensætning i det tilfælde, for her kan man komme godt fra det, næsten lige meget hvilken grøntsager man bruger. Der var også en pakke bacontern, der skulle bruges, og jeg fandet et lille stykke lagret cheddar ost, der også kom i retten. Der kom lidt ovntørrede tomater i også, og jeg brugte lidt af olien fra glasset med tomaterne, da jeg skulle stege grøntsagerne. 
Jeg halverede blomme tomaterne, pressede kernerne ud, og tilsatte kernerne til den færdige ret for at få sødmen fra kernerne med i saucen.


Pasta med kylling, grønt og ostesauce

Pasta penne
Kyllingebrystfilet
Bacon i tern
Lidt ost i tern

Madlavningsfløde (4%)
Ovntørrede tomater, i strimler
Friske blomme tomater, uden kerner og i strimler
Hvide champignon, i kvarte
Forårsløg, skåret i mindre stykker
Grønne asparges, skåret i mindre stykker
Sukker ærter, skåret i mindre stykker
Ærter fra frost
1 rød chili uden kerner, finthakket
Hvidløg, finthakket
Frisk basilikum, hakket 



Baconternene steges på en tør pande. Når baconen er stegt, tages det af panden, og du lader lidt af fedtstoffet blive i panden. Heri steges finthakket hvidløg og chili kort. Kyllingebryst i tern steges herefter sammen med hvidløg og chili. Når kyllingen er gennemstegt, tages det af panden.

Der kommes lidt olie på panden, og champignon skåret i kvarte tilsættes. Krydres med lidt salt og friskkværnet peber. Lad champignon stege til de har taget lidt farve, og til de er faldet lidt sammen. Tages herefter af panden. Hvis der er meget væde på panden, hældes det fra.
Forårsløg, sukkerærter og grønne asparges (alle skåret ud i mindre stykker) ristes godt af på panden. Krydres med lidt salt og friskkværnet peber. De ovntørrede tomater i strimler og friske blomme tomater (halveret og uden kerner) i strimler tilsættes, og steges med i kort tid.
Bacon, kylling og champignon tilsættes. Der hældes en smule madlavningsfløde ved, og retten varmes til den små koger. Der tilsættes ost og ærter fra frost samt kernerne fra blomme tomaterne. Retten småsimre, til osten er smeltet.

Serveres med pasta og brød. Drysses rundhåndet med hakket basilikum.

lørdag den 25. juni 2011

Grillet majskolber og blomkålssalat

Så har vi haft gang i grillen igen. Eneste "krav" til menuen var, at Søren ønskede sig grillede majskolber - noget vi gerne skal have en del gange i løbet af sommeren. De smager jo skønt, og selv om det er lidt noget snasket noget at sidde med, så er det hyggeligt at sidde og gnave i hver sin majs :)
I dag gjorde det heller ikke så meget, at det grisede lidt. Vi fik nemlig spareribs til. Jeg faldt over et tilbud på spareribs fra Jensens, og det er nogle gode ben med masser af kød på. Søren spædede marinaden op med lidt BBQ sauce vi havde på flaske, flydende honning, røget paprika og brun farin. Det gav en rigtig god smag.


Majskolberne smøres med lidt smør og der drysses med groft salt. De pakkes ind, hver for sig, i et dobbelt lag stanniol, ligges på grillen (ikke direkte over kullene), og så skal de bare ligge og hygge sig under låg i en lille time.
Når de skal spises, kan der evt. smøres med lidt ekstra smør og drysses med en smule salt.
Jeg vil foreslå, at I har en ren våd klud inden for rækkevide, når der både spises majs og spareribs. Sikke nogle klistrede fingre vi fik.

Vi fik som sagt en lækker blomkålssalat til.


Jeg lavede salaten af små blomkålsbuketter, tynde skiver radisser, tynde skiver rødløg, tranebær med jordbærsmag og nogle hakkede ovntørrede tomater (dem jeg lavede i går) - opskriften på tomaterne kan I se her. Inden servering vendte jeg salaten med en dressing. Den blev lavet på creme fraiche og et brev dressing pulver fra Knor - pulver blandingen hed "sommer" og havde en dejlig frisk smag af dild.

Ang. de tørrede tranebær med jordbær smag. De smager helt fantastisk. Hvad de gør ved dem, for at give dem smagen af jordbær, det ved jeg ikke - men jeg kan sagtens sidde og guffe sådan en halv pose på ingen tid. De er købt i Brugsen, og de hænger sammen med en masse andre poser med nødder, blandinger til salat osv.

fredag den 24. juni 2011

Ovntørrede tomater


Der er rigtig meget, der smager så meget bedre, hvis man laver det selv. Og ovntørrede tomater er ingen undtagelse. Skulle man købe dem, ville de jo hedde soltørrede tomater, men da vores klima ikke lige er til det, er alternativet at bruge ovnen. 
Jeg syntes de soltørrede tomater man kan købe, ofte er lidt seje i det, og de er meget neutrale i smagen. Jeg foretrækker derfor klart den hjemmelavede, hvor valget af krydderi er ens eget, og hvor man kan give dem lige den konsistens man syntes om. I dag er der også et rimeligt udvalg af tomater hele året, så det er bare at gå i gang. Forberedelsen er overskuelig, og når de først er i ovnen, er det bare om at nyde duften - for det dufter så dejligt.
Jeg bruger en del krydderi, men det er helt op til dig, hvad du vil bruge. Jeg kan bare godt lide, at de smager af noget. Men er du mere til det neutrale, kan du fint nøjes med at krydre med salt og peber.
Jeg har brugt  nogle små økologiske blommetomater, og jeg har ladet kernerne sidde, da jeg godt kan lide den sødme kernerne giver - men du kan sagtens skrabe kernerne ud, så tager det heller ikke så lang tid at tørre dem. Vælger du store tomater, kan det være en fordel at tage kernerne ud, da det ellers vil tage rigtig lang tid.
Når der er krydderi ved, bliver der den skønneste krydderolie, som kan bruges til at stege i, lave marinader af osv. Hvilket jo er rigtig godt her i grill tiden.

Når de står i glasset med olie i køleskabet, vil jeg tro, de kan holde sig en måneds tid. Vores kommer sikkert ikke til at stå så længe. Jeg har en plan om, at jeg skal bruge nogle i nogle boller i næste uge, der skal bruges nogle i salat, og resten skal jeg nok finde et formål med.
Flotte, faste blomme tomater

Der er blevet krydret, og lidt god olivenolie er dryppet over

Efter ca. 4 ½ timer, med en skøn duft fra ovnen, er tomaterne nu klar til at komme på glas

Resultatet - indbydende at se på, og med en skøn krydret smag

Ovntørrede tomater
Ovnen forvarmes til 11o grader


Tomater, modne og faste
Hvidløg
Frisk timian
Herbes de provense krydderi
Salt og friskkværnet peber
Muscovadosukker
Olivenolie af god kvalitet

Tomaterne skylles godt, den nederste del af tomaten (der hvor stilken har siddet) skæres fra, og tomaterne deles på langs.
De halve tomater ligges med skæresiden opad på en bageplade beklædt med bagepapir. 
Der ligges en tynd skive hvidløg på hver tomat, krydres med lidt salt, lidt peber og lidt Herbes de provense krydderi. Der ligges lidt friske timian stilke over tomaterne, og der drysses med en lille smule sukker, så tomaterne bliver karamaliseret under tørringen. Til sidst hældes der lidt olivenolie over tomaterne.

De skal stå i ovnen i ca. 4 - 6 timer, alt efter hvordan din ovn varmer. Mine fik lidt mere en 4 timer, og så var de klar. De er færdige, når de har en læder agtig konsistens, og der ikke længere er en flydende masse i midten. Men hold godt øje med dem, da der er forskel på, hvordan en ovn varmer. De må ikke blive mørke, så skal der skrues ned for varmen.

Når tomaterne er kølet af, kommer du dem i et glas med låg, og der hældes en olivenolie af god kvalitet over. Opbevares i køleskabet.

Mørbrad i fad


Det var ved at være længe siden, vi sidst har fået ris til vores aftensmad. Så jeg havde lovet Søren, at det var det vi skulle have i aftes. Han havde så også set, at der var en svinemørbrad i fryseren, så han kom hurtigt med et forslag til, hvad den skulle bruges til. Og sådan blev det :)
Mørbrad i fad er jo ganske klassisk, og min måde at lave det på er ikke så meget anderledes end de flestes, tror jeg ikke. Det er lidt forskelligt, hvad der kommer i af grøntsager - det kommer an på, hvad vi lige har på lager. Denne her gang blev det friske grønne asparges og champignon. Saucen er lavet af en dåse hakkede tomater med basilikum og noget madlavningsfløde. Jeg bruger stort set aldrig alm. fløde i madlavningen, da der er så gode alternativer, der har meget mindre fedtindhold. Jeg er begyndt at bruge "Milda", der kun har 4% fedt. Og ja, jeg ved det stort set ikke har noget med fløde at gøre, men det giver den samme lækre og cremede konsistens, og jeg kan personligt ikke smage, der er en stor forskel i varme retter. I desserter og til alm pisket fløde bruger jeg stadig alm. fløde. Jeg ved man kan købe et alternativ til piskning fra "Cremfine", men jeg har aldrig prøvet det.
Jeg prøver at snige noget grønt ind, til de fleste af vores aftensmåltider. Mange gange bliver det en alm. grøn salat, men jeg vil gerne blive bedre til at variere det lidt. Tror mit næste projekt må være, at jeg skal blive mere kreativ med grøntsagerne.









Mørbradbøfferne er brunet af, og bacon stegt

Svitset løg, hvidløg, asparges og champignon fordeles over mørbrad og bacon

"Milda" madlavningsfløde og hakkede tomater mixet godt sammen med paprika, salt og peber - og til sidst fordelt, så det dækker retten helt

Så er der mad...
Mørbrad i fad

Ovnen forvarmes til 200 grader

1 stk. svinemørbrad
Bacon i skiver
1 løg, hakket
2 - 3 fed hvidløg, finthakket
Ca. 250 g champignon i tynde skiver
Asparges i skiver
Flåede hakkede tomater
Madlavningsfløde
Paprika
Salt og friskkværnet peber



Svinemørbraden pudses fri for fedt og sener. Skæres i skiver af ca. 4 cm. De udskårne stykker presses let flade med håndfladen, og krydres med salt og friskkværnet peber.

Baconen skæres i skiver, og steges på en pande uden fedtstof. Når baconen er færdig, tages det af panden. Her kan du enten vælge at tage en anden pande, til at stege mørbraden på - eller stege i lidt af det fedt der er fra baconen. Jeg valgte det sidste, for at give lidt ekstra smag til retten. Mørbraden brunes godt af, og ligges herefter i bunden af et ildfast fad. Hen over fordeles baconstykkerne.
Det hakkede løg svitses på panden i lidt fedtstof, de skal ikke tage farve - blot blive gyldne og blanke. Det hakkede hvidløg tilsættes, og der svitses kort tid. Herefter fordeles det i fadet.
Asparges skåret i ca. 2 cm. stykker svitses let på panden. Krydres med salt og friskkværnet peber - fordeles i fadet.
De skiveskåret champignon ristes på en tør pande, til de er gylden brune, og det meste af væde er fordampet. Krydres med salt og friskkværnet peber.
Madlavningsfløde, hakkede tomater, paprika, salt og friskkværnet peber blandes godt i en skål, og heldes herefter over retten. Det skal helst dække helt.


Efter ca. 45 min i ovnen er retten færdig og klar til servering.

Serveres med ris og salat eller andet grønt.

torsdag den 23. juni 2011

Æggekage bagt i ovn


Når nu jeg er blevet "hønemor", er jeg nød til at finde nogle måder at få brugt de æg på, der meget snart begynder at komme. Derfor blev jeg den anden dag enig med mig selv om, at jeg ville forsøge mig med æggekage. Jeg har en gang tidligere prøvet at lave det, og der blev det egentlig ikke særlig godt. Den her gang ville jeg så prøve at lave det noget lignende den måde, jeg husker min mor altid har lavet den på. Største bump på vejen var så, at jeg kom i tanke om det, da jeg stod nede i Rema kl. 15 - ca. samme tid som min mor møder på arbejde. Jeg kunne altså ikke ringe til hende, og spørge hvordan jeg skulle gøre. Men så er det jo, at google er ens bedste ven. Og ganske rigtigt, de havde et utal af forslag.
Jeg husker min mor pisker æggehviderne for sig, og derefter vender dem i blommerne, så det var en opskrift noget lignende den, jeg ledte efter - og fandt... Jeg syntes resultatet blev rigtig godt - luftigt og lækkert.
Jeg valgte at lave den i ovnen i et ovnfast fad, da den eneste pande jeg har, der har den rette størrelse, og samtidig kan gå i ovnen, ikke er den bedste. Jeg burde måske egentlig kassere den, da jeg har problemer med, at maden sidder fast i bunden. Det problem har jeg haft, siden jeg købte den. Egentlig en temlig dyr pande fra Scanpan - men ikke noget jeg vil anbefale andre. Deres gryder er rigtig gode, men panderne har jeg ingen god erfarring med. Men resultatet blev også fint i et fad i ovnen.
Den hævede rigtig meget, og jeg blev en smule nervøs for, om den ville holde sig inden for fadet. Det gjorde den - den hævede bare rigtig meget opad. Jeg måtte give den ca. 20 min. mere i ovnen, end der stod i opskriften. Om det er fordi jeg brugte et fad, der ikke var stort nok, det ved jeg ikke. Men da de 20. min. var gået, lagde jeg stanniol over, så det ikke blev alt for mørkt på toppen, og resultatet blev i sidste ende fint.
Det er egentlig lidt pudsigt, at jeg i dag rigtig godt kan lide æggekage. Da jeg var barn, kunne jeg ikke spise det. Jeg kunne generelt slet ikke lide æg. Da jeg blev lidt ældre, kunne jeg begynde at spise hviderne, når æget var hårdkogt. Nu vil jeg gerne have æg. Men de skal som minimum være "smilende". Jeg kan stadig ikke spise et blødkogt æg.

Æggehviderne er pisket

Og blommerne pisket med mel, salt, peber og mælk

Æggemasser og blommer er forsigtigt vendt sammen og hældt over i et smurt ovnfast fad

Hævet og flot - og meget nær den min mor hun laver - med den forskel, at hun steger den på en pande på komfuret.


Æggekage bagt i ovn

Forvarm ovnen til 200 grader

4 dl mælk - der stod sødmælk, men jeg brugte minimælk, og det fungerede fint
8 æg
2 tsk. salt
2 spsk. hvedemel
1 tsk. peber

Bacon i skiver
Purløg til pynt
Tomater til pynt
Fuldkornsrugbrød

Bacon steges på en pande, til det er sprødt og gyldent. Ligges herefter på en tallerken med køkkenrulle, så det kan suge det overskydende fedt.

Æggeblommer og hvider deles, så de er for sig i to store skåle.
Hviderne piskes med mixer, til de er stive. Blommerne piskes i den anden skål sammen med mælk, mel, salt og peber. Blommer og hvider vendes forsigtigt sammen. Der må endelig ikke piskes, da hviderne så falder sammen, og man får ikke den luftige koncistens i æggekagen.
Hvis du har en stegepande, der kan gå i ovnen, kan du nu sørge for, der er fedtstof i bunden af den, og hælde æggemassen i. Hvis du som jeg ikke har det, kan du smøre et ovnfast fad, stille det i ovnen i få minutter, så det er gennemvarmt, tage det ud og hælde æggemassen i. Du skal bare være opmærksom på, at det hæver meget, så fadet skal være rigeligt stort.
Bag i ovnen i ca. 20 min.

Serveres med tomat, finthakket purløg og frisk fuldkornsrugbrød.

lørdag den 18. juni 2011

Macaroni and cheese med krydret kylling


Jeg elsker ost!! Både i rå form og ikke mindst smeltet. Og med denne her ret får jeg al den ost jeg kan drømme om. Den ville få bund karakterer i en konkurrence om ernæringsmæssigt korrekt mad, og de der tæller kalorier, skal slet ikke tænke på at lave retten. Jeg vælger dog at slå kalorietælleren fra, når jeg en sjælden gang laver retten - for ellers ville min samvittighed ikke kunne rumme, at jeg overhovedet gik igang.
Vi får meget sjældent mac and cheese Mest af alt fordi det er alt for fed mad at spise for tit, men også fordi Søren ikke helt deler min passion for smeltet ost. Han kan godt lide det, men han syntes vist, at det også kan blive for meget af det gode :) Der skal dog også siges, at jeg ikke har behov for en ekstra portion. Det ligger en god bund - men det smager helt fantastisk.
Der skal creme fraiche i saucen, men det glemte jeg fuldstændig. Retten er stadig rigtig god uden, men det giver saucen en mere glat konsistens, så det bør ikke undlades. I den oprindelige opskrift står der, at man skal bruge stegt kyllingebryst. Jeg havde en pose hele kyllingelår i fryseren og brugte i stedet tre stk. af dem. Jeg kogte dem i en time, og pillede herefter kødet af.

Løg, hvidløg, bladselleri og kylling vendt i hot sauce.

Den forkogte pasta, skyllet i koldt vand og afdryppet.

Der fordeles lidt af ostesaucen over ca. halvdelen af pastaen.

Kyllingen fordeles.

Den sidste del af pastaen er fordelt sammen med ostesaucen og rasp / oste / persille-blandingen toppes på retten.

Sprød og lækker efter ca. 35 min. i ovnen.


Macaroni and cheese med krydret kylling (4-6 pers.)

500 g pasta kogt al dente og afdryppet (jeg brugte pasta-spiraler)
1 løg, finthakket
3 stilke bladselleri, finthakket
3 kyllingebrystfileter, stegt, en rest kylling eller tre kogte, hele kyllingelår.
3-4 fed hvidløg, knust og finthakket
ca. 0,6 dl hot sauce (eller efter smag), eller nogle "dryp" tabasco
2 spsk. mel
2 tsk. Colemann's sennepspulver
5 dl mælk - helst sød- eller letmælk
ca. 2 håndfulde revet mozzarellaost
ca. 2 håndfulde revet, orange cheddar
ca. 1 dl hvid, lagret cheddar, i små tern
1½ dl creme fraiche 38%
2 + 2 spsk. smør, smeltet
2½ dl rasp 
4 spsk. bredbladet persille, finthakket 
1,2 dl blåskimmelost, smuldret
salt, friskkværnet peber
Forvarm ovnen til 175 grader og smør et stort, ovnfast fad.

Hvis der ikke bruges en rest kylling, så krydr kyllingefileterne med salt og friskkværnet peber og steg dem i lidt olie, til de er gennemstegte, eller kog kyllingelår i ca. 1 time i saltet vand.. Riv kødet fra hinanden eller skær det i mindre stykker.

Smelt lidt smør i en pande og sauter løg og bladselleri, til det begynder at blive lidt blød og gennemsigtig, men det skal ikke tage farve. Tilsæt kylling og hvidløg og lad det stege med i et par minutter, krydr med salt og friskkværnet peber. Hæld hot saucen ved - smag på det - så det ikke bliver for stærkt! Lad saucen koge lidt ind, så det bliver lidt tykkere. Har du ikke hot sauce, kan du alternativt bruge nogle "dryp" tabasco. Men vær forsigtig - det bliver nemt ALT for stærkt = uspiselig!!

Smelt 2 spsk. smør i en gryde, rør sennepspulver og mel ud i det med et piskeris. Hæld mælken i lidt efter lidt, lad det koge igennem så det bliver tykkere og rør i det hele tiden. Nu skal du skifte piskeriset ud med en træ grydeske. Kom osten i og lad det varme igennem, rør i det hele tiden. Rør tilsidst creme fraichen i, så ostesaucen er helt glat. Smag sovsen til med lidt hot sauce / tabasco, salt og friskkværnet peber.

Fordel halvdelen af den forkogte  pasta i bunden af det letsmurte fad. Fordel en lille smule af ostesovsen udover. Bred kyllingeblandingen ud over og så den sidste halvdel af den kogte pasta. Fordel ostesaucen ud over og vend lidt rundt i det med en gaffel. Glat det lidt ud igen, så det bliver jævnt. 

Smelt 2 spsk. smør i en gryde og tilsæt finthakket persille, rasp og smuldret blåskimmelost. Fordel blandingen ovenpå ostesaucen. Sæt det i ovnen i 30-40 minutter, til det er boblende og gyldent. Lad det stå i ca. 10 minutter efter det er taget ud af ovnen og inden det serveres.

torsdag den 16. juni 2011

Pandekager med spinat og skinke


I går (og i dag) bestod aftensmaden af madpandekager med fyld af blandt andet spinat og skinke. En ret som vi vender tilbage til ind imellem. Et forfriskende alternativ til de alm. pandekager med oksefars og krydderi Bortset fra det tager lidt tid at lave pandekagerne, så tager det ikke ret lang tid at forberede, og mit foretrukne tilbehør er en god blandet salat, af hvad grøntsagsskuffen nu gemmer af gode sager.
Jeg har på et tidspunkt købt en egentlig pandekagepande fra Tefal, i forbindelse med der var "pandekagedag" i lille DK. Jeg tror jeg gav ca. 100 kr. for den, så det var ikke nogen større investering. Jeg er rigtig glad for den - den giver den helt rigtige størrelse pandekager, den er meget lav, så det er nemt at vende pandekagerne (når man som jeg ikke mestre kunsten at vende dem i luften) og jeg behøver kun bruge ekstra fedtstof ved første pandekage.
Et lille fif til pandekagebagningen kunne være, at man bager en dobbelt portion af det antal man skal bruge. De kan nemt fryses (hvilket også er gældende for dessert pandekager) - lig dem blot med et stykke madpapir mellem hver og put dem derefter i en frysepose. Der vil de kunne holde sig gode i 1 - 2 mdr. Det gør jo det hele noget nemmere, næste gang lysten til pandekager skulle komme over en.
Vi smører et tyndt lag stærk sennep på den færdige pandekage. Det giver lige det sidste pift.






Pandekager med spinat og skinke

Dej til pandekager (ca. 15 stk.):


250 g hvedemel
½ tsk. salt
5 dl sødmælk
4 æg str. L
3 spsk. olie


Dejen røres til en glat masse uden klumper af mel. Dette gøres nemmest, hvis man først pisker æg, olie og salt sammen. Herefter piskes hvedemelet i lidt af gangen. Rør godt efter hver gang der tilsættes mel, så massen til sidst er tyk og glat, helt uden klumper. Til sidst piskes mælken i lidt af gangen - igen, pisk grundigt mellem hver omgang mælk.
Pandekagerne bages herefter. Brug lidt fedtstof ved første pandekage, og brug herefter så lidt fedtstof som muligt.


Fyld:

500 g spinat (frossen spinat der er optøet kan sagtens bruges)
2-3 revne gulerødder
175 g flødeost naturel (gerne light)
2 spsk. friskrevet parmesan
150 g skinke i strimler eller tern
Salt, friskkværnet peber
½ tsk. revet muskatnød
Revet ost til gratinering

Lidt stærk sennep til at smøre på den færdige pandekage.

Skyl spinaten godt og damp den under låg i 5 minutter. Vrid vandet ud og hak spinaten. Hvis der bruges frossen spinat, skal den tøes helt op. Den skal ikke dampes, men vandet skal vrides godt fra. Den kan købes hakket fra frost. Er den helbladet, skal den hakkes. Bland spinat og de revne gulerødder godt sammen. Rør så flødeost, parmesan og skinke i. Smag godt til med salt, friskkværnet peber og revet muskatnød. Kom blandingen på pandekagerne og rul den sammen om fyldet. Læg dem i et smurt ovnfast fad - læg dem tæt sammen og med sammenføjningen nedad og drys med revet ost. 
Sæt i ovnen ved 200 grader og gratiner til de bliver gyldne. Server med en god salat og smør evt. lidt stærk sennep på den færdige pandekage.

onsdag den 15. juni 2011

Bikini Killer Cookies


I dag er der blevet bagt i det lille hjem. Vi har gruppe møde på arbejdet i morgen, og når der er gået et par timer af mødet, er jeg sikker på et lille sukkerkick vil gøre godt. Og med de her cookies, vil vi helt sikkert få vores behov for sødt og syndigt stillet for lidt tid - og at der er pakket et lille stykke Snickers ind i hver cookie, gør dem jo kun endnu mere syndige - og LÆKRE. Som overskriften siger, er det ikke en cookie for de som tæller kalorier, for den er godt mættet med alt det der ikke er korrekt. Men nøøøj hvor er de gode!!
Opskriften har jeg fundet inde på http://foodgawker.com/. Det er en side, hvor en masse dygtige (hovedsageligt engelsksproget) madbloggere indsender deres indlæg og super flotte billeder. Jeg kan få lang tid til at gå med at beundre de lækre ting, og jeg har efterhånden lavet så mange bookmarks, at jeg nok snart må holde en lille pause - og begynde at afprøve nogle af de ting jeg er faldet for. Det er alle mulige slags opskrifter der findes derinde, men en stor del af dem er bageopskrifter. Det der sluger ens tid derinde er, at man falder over en opskrift (et billede) der ser spændende ud. Når man så klikker sig ind på billedet, kommer man ind på den blog det kommer fra. Og så går tiden med at studerer den enkelte blogs indhold... altså en rigtig god hjemmeside, som man kun skal gå ind på, hvis der er god tid :)
Jeg har fulgt målene i opskriften, men måtte tilsætte mere hvedemel, end der stod. Målene er på engelsk i opskriften - men når jeg oversætter til danske mål, burde det jo ikke have den store betydning. Jeg tilsatte mere, fordi dejen ellers var for tynd til, at jeg kunne pakke den rundt om det lille stykke Snickers. Jeg ved desværre ikke, hvor meget mere jeg tilsatte - men jeg vil tro det var ca. 5 spsk.
I de fleste amerikanske bageopskrifter bruges der chocolate chips i stedet for hakket chokolade. Jeg ved ikke, om det er muligt at købe dem herhjemme. Det nærmeste jeg har kunne finde er chokolade knapper til overtræk. Derfor har jeg i stedet brugt en god mørk chokolade, som jeg selv har hakket.

De kan helt sikkert også bages som alm. chocolate chip cookies, hvor man så blot undlader Snickers. 










Bikini Killer Cookies (ca. 25 stk.)

Ovnen forvarmes til 190 grader (ikke varmluft)

190 g hvedemel (jeg tilsatte lidt mere)

½ tsk. bagepulver
240 g usaltet smør
150 g brun farin
115 g alm. sukker
½ tsk. salt
2 tsk. vanilie essens
2 store æg
Ca. 4 Snickers i skiver (evt. en ekstra, hakket til pynt på dine cookies)
240 g mørk chokolade, hakket


Start med at blande hvedemel og bagepulver i den skål, du vil bruge til at røre dejen i. Stil herefter skålen til side.
Skær smørret i tern, og kom ca 2/3 i en tykbundet gryde. Smørret smeltes over middel varme, mens der ind imellem røres i det. Når det er smeltet, skal det have lov at simre lidt, til det bliver lysebrunt, og får en lidt nøddeagtig duft. Rør i det ind imellem, så det ikke bliver brændt. Når smørret er smeltet og let lysebrunt (ca. 3 min.), tages det af varmen, og det sidste smør tilsættes - lad det smelte i den varme smør. 
I gryden med det smeltede smør tilsættes alm. sukker, brun farin, salt og vanilje essens - pisk til det er helt mixet sammen. Tilsæt de to æg, og pisk indtil du har en glat masse uden nogle klumper, ca. 30 sek. Lad blandingen hvile i 3 min. og pisk igen i 30 sek. Gentag processen med at hvile og piske yderlige 2 gange, indtil massen er tyk, glat og skinnende. 
Hæld sukker massen i hvedemelet, og rør til massen netop er rørt sammen (det var så her, jeg valgte at tilsætte lidt mere hvedemel). Tilsæt chokoladen og vend den ind i dejen med en grydeske eller lignende.
Nu sættes dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg brugte en spiseske (med top) til hver cookie, og fik plads til 9 stk. på hver plade. Sørg for der er lidt mellemrum, da de flader lidt ud under bagningen. Hver kage gøres flad med hånden, der ligges et stykke Snickers på hver, og dejen foldes over, så Snickers er helt dækket af dej. Jeg valgte at hakke en ekstra Snickers, og dryssede lidt oven på hver cookie.


Bag kagerne, en plade af gangen, i 10 - 14 min. - til de er gyldne i kanterne og stadig bløde i toppen. Afkøles på bagerist og opbevares herefter i lufttæt beholder.














mandag den 13. juni 2011

Grillet lammekølle



I går var vejret skønt, og vi havde besluttet, der skulle lam på grillen. Vi havde inviteret en af Sørens gode venner, og der blev hygget med lækker mad og rødvin.
Lammekøllen har lagt og puttet sig i fryseren i et stykke tid. Den var fra et lam, jeg har købt igennem mit arbejde, og vi har længe snakket om, at den skulle på grillen - snakken blev så til handling i går, og det blev rigtig lækkert. Der blev lavet rigeligt med små lommer i kødet, hvor der blev lagt hvidløgsfed, og da der var ca. 20 min. tilbage af tiden på grillen blev kødet glaseret, så der kom en skøn sprød overflade.
Vi fik kødet sammen med flødekartofler, flutes og en salat bestående af små blandede salatblade, vandmelon, honningmelon og ristede græskarkerner. Salaten var et dejligt frisk tilbehør til det lidt tunge lammekød og flødekartoflerne.
Vi har en mere af slagsen til at ligge i fryseren, og jeg er rimelig sikker på, at den skal tilberedes på samme måde som denne her.






Grillet lammekølle



Forberedelse: To gode venner, kolde øl, gode briketter med lang brændetid og en grillstarter. 
Inden du går i køkkenet for at forberede kødet, sætter du et par kolde øl på havebordet - så er der god mulighed for, at grillen bliver gjort klar imens du er i køkkenet.

Lammekøllen trimmes for fedt. Fjern så meget af fedtet som muligt, da kødet ellers kommer til at smage af uld. Skær med en lille skarp kniv små lommer rundt omkring i kødet, og lig halve hvidløgsfed i lommerne. Herhjemme kan vi godt lide der kommer meget hvidløg i. Der krydres med rigeligt salt og friskkværnet peber.
Der stikkes et stegetermometer ind i kødet - sørg for det kommer godt ind, så du får den inderste temperatur i kødet. Lig kødet på en stegholder (eller på grillristen, der er smurt med olie), og stil en drypbakke under. Herefter steges ved inddirekte varme. For at få medium stegt, skal temperaturen være 60 grader, når den tages af grillen.
Søren gav vores lidt røg med noget rygeflis, der havde lagt i blød i vand først.
Og så tilbage til køkkenet og lave glaseringen - som skal være klar, når der er ca. 20 min. tilbage af tilberedningstiden.

4 tsk. ribsgele

4 tsk. mørk farin
2 tsk. vineddike
Lidt tørret rosmarin nåle

Det hele blandes sammen til en glat masse.


Når der er de ca. 20 min. tilbage, hældes glaseringen over kødet og fordeles med en pensel.
Så er der bare tilbage at vente - og når stegetermometeret når de 60 grader, tages køllen af, og den skal så lige have lov at hvile i ca. 10 min. inden den skæres ud og serveres. Vores var på grillen i ca. 1½ time.



Efter maden tog vi rødvinen med til sofaen, og satte "Klovn - The Movie" i mediecentret. Vi nåede ikke i biografen og se den, og Sørens kammerat havde heller ikke set den. Virkelig sjov film, og der blev grinet højlydt.
Vi sluttede aftenen af i haven, hvor der blev tændt op i bålpladsen for første gang i år. Der er noget rigtig hyggeligt over bål, pakket godt ind i et vattæppe og i godt selskab. Det er bestemt ikke sidste gang, vi gør det i løbet af sommeren.