søndag den 31. juli 2011

Solbærrom



For et par uger siden var jeg hjemme hos mine forældre og plukke solbær. Jeg havde egentlig gået og kigget på vores egne små solbærbuske, da der så ud til at være nok, til at jeg kunne fremstille en omgang solbærrom. Men men... hønsene kom mig i forkøbet, og jeg måtte så hjem omkring mine forældre i stedet for. 
Jeg havde ellers læst flere steder, at høns ikke spiser solbærene, så derfor satte jeg i foråret buskene ind i hønsegården, så de kunne give lidt læ og skygge. Jeg satte i samme omgang vores små ribsbuske derind. Ribsene forsvandt hurtigt. Dem begyndte de allerede at spise af, da de var grønne. Solbærene fik derimod lov til at sidde til de var helt modne - måske bare for at irritere mig, så jeg selv kunne gå og glæde mig til at plukke dem ;)
Når der bliver lidt køligere igen, skal alle buskene flyttes ud fra gården igen, ellers får jeg jo ikke noget ud af dem. Der er også det i det, at hønsene hopper / flyver op og sætter sig på grenene, og det kan de ikke rigtig holde til, da det stadig er små buske. Så må vi finde en anden form for læ og skygge til hønsene.
Der var nu også gevinst i at plukke hos mine forældre i stedet for. Deres busk er meget stor, og giver mange store og flotte bær. Så ud over dem jeg skulle bruge til solbærrom, kom der 2 kg i fryseren, som der senere skal laves saft af. Jeg havde overvejet også at bruge nogle til marmelade, men jeg gider ikke det pille-arbejde med at få de små blomster af hvert bær.

Det er første gang jeg forsøger mig med solbærrom, og er spændt på, hvordan resultatet bliver. 
Det er super nemt at lave. Solbær, sukker, rom og en patentflaske er hvad der skal bruges. I nogle opskrifter skal bærene knuses, inden de kommer i flasken, og så er trækketiden ikke nær så lang, som når der bruges hele bær. Jeg har valgt at bruge hele bær - og hvad ventetiden angår, så gør det ikke noget. Vores rom bliver nok alligevel først indtaget, når der er tid til brændeovn for at holde varmen.
Selv om bærene er hele, får rommen en smuk rødlig farve efter få dage. Det ligner bestemt ikke den currant vodka, jeg har fået gentagende og grimme tømmermænd af før i tiden. Den havde nok ikke set ret mange solbær, for den var helt gennemsigtig (som jeg husker det ihvertfald :)
Jeg købte ikke den dyreste rom. Det er der jo ikke nogen grund til, når det alligevel kommer til at smage af sukker og solbær. Derimod er der heller ingen grund til at købe den billigste og dårligste rom der findes på markedet. Bærene skal være helt modne, så de giver mest mulig smag fra sig.

En patentflaske rengøres grundigt. Der fyldes bær i flasken - ca. i halvdelen af flasken, og der tilsættes samme mængde sukker som bær. Jeg brugte ca. 250 g. bær og 250 g. sukker. Herefter fyldes flasken op med rom. I hver af mine flasker blev der plads til næsten en hel flaske rom.
Flasken vendes nogle gange i løbet af den første dag, så man er sikker på, at alt sukker er opløst. Herefter er det egentligt bare et spørgsmål om tålmodighed, for nu skal bær, sukker og rom stå og hygge sig til jul. Til den tid skal flaskens indhold sies, og så er der tid til at nyde det. 
Jeg kan forestille mig, at det vil være en skøn måde at få varmen på, efter at have skovlet en masse sne. Ellers vil det gå fint i kager, i jule konfekten eller det kan stænkes på lagkagebunde. Der er sikkert andre anvendelsesmuligheder, og jeg glæder mig til at afprøve, når vi nærmer os jul.

onsdag den 27. juli 2011

Fyldt svinemørbrad med kartofler og kantarelsauce


Af en eller anden grund, har vi op til flere svinemørbrad i fryseren for tiden. Jeg tror det kommer sig af, at man nede i Brugsen ofte kan købe dem ferske i pakker, hvor de er pakket tre sammen. Når jeg så har smidt to i fryseren - og derefter glemt at handle ind til aften, og igen køber tre, så er der pludselig fire i fryseren. Men det gør bestemt ikke noget, for det er et dejligt stykke kød, som kan tilberedes på mange måder. Denne gang blev mørbraden delt på midten og fyldt med æbletern, bacon og ovntørrede tomater. Dertil fik vi nye kartofler og kantarelsauce. 
Jeg er vild med kantareller, og lige nu er de jo til at komme til for penge. Det er en helt anden måde at få sauce med svampe i, end det er, når der laves med alm. champignon. For det første er smagen jo helt anderledes - men også konsistencen er markant anderledes. Jeg er altså vild med den sauce!! 
Jeg har ikke nogle egentlige mål til saucen, men forsøg dig frem, og se hvor meget, der skal tilsættes for at opnå den lækre cremede konsistens.
Det eneste minus der er ved kantarellerne er, at de er lidt besværlige at rengøre. Egentlig må der jo ikke komme vand på dem, og de skal blot børstes let med en blød børste. Jeg syntes bare, det er umuligt at få alt jord og andet skidt væk med børsten alene. Derfor rengør jeg dem først med børste. Derefter kommer de forsigtigt i en skål med koldt vand, til lige at tage det sidste skidt. Herefter får de lov at ligge på et rent viskestykke lidt tid, inden de skal bruges. Jeg syntes det fungerer fint, og selv om kantareller er skrøbelige, kan de godt holde til det, hvis blot man er forsigtig.
De nye kartofler er bare skyllet godt, og de få mærker der var på nogle af dem er skåret væk. Jeg syntes det er en skam at skrabe de fine nye kartofler, og der sidder jo så meget godt i den tynde skræl. Så herhjemme bliver de som sagt bare gjort godt rene.

Æbleterne og bacon steges på en tør pande, og herefter vendes de hakkede tomater i

Når mørbraden er klargjort fordeles fyldet, hvorefter den snørres godt sammen

Det færdige resultat - mums...

Fyldt svinemørbrad

1 stor svinemørbrad
1 stort æble i små tern
100 g bacon i tern
30 g ovntørrede tomater eller soltørrede tomater i olie, klippet i små tern
Salt og friskkværnet peber

Rist baconternene på en tør pande, og rist til sidst  æbleternene med. Vend de ovntørrede tomater i. Lad blandingen køle af, og forbered imens kødet.

Svinemørbraden pudses af for fedt og sener. Der laves et snit i midten, og der skæres igennem - ikke helt igennem, men så dybt, at du får et bredt og fladt stykke kød.
Placer en frysepose over kødet, og bank med det nederste af håndfladen, så kødet bliver lige tykt over det hele. Fjern fryseposen og fordel bacon, æble og tomat over midten af kødet.


Mørbraden snørres med bommuldssnor - og hvis man som jeg ikke er så dygtig til det, kan enderne evt. lukkes med en kødnål eller tandstik.


Brun mørbraden godt på alle sider i smør på en stegepande, og steger videre i ovnen ved 160 grader i ca. 30 minutter. Lad mørbraden hvile tildækket i ca. 15 minutter inden udskæring


Kantarelsauce
300 - 400 g kantareller
1 stort løg
Ca. 2 dl. kraftig grøntsagsboullion
Ca. 2 dl. madlavningsfløde
Smør til stegning
Salt og friskkværnet peber

Kantarellerne rengøres grundigt og skæres i mundrette stykker.
Det finthakket løg svitses på panden i smør, til de er gyldne og bløde. Tilsæt herefter kantarellerne, og lad dem svitse med, til de begynder at tage lidt farve. Kryder med salt og friskkværnet peber.
Kom halvdelen af boullionen ved, og lad det koge lidt ind. Tilsæt herefter madlavningsfløde, og lad det koge igennem. Ikke for længe, da det gør kantarellerne kedelige og seje. Spæd evt. op med mere boullion, og smag den færdige sauce til med salt og peber.

lørdag den 23. juli 2011

Kyllinge-/pastasalat med appelsin-/chilidressing


Den her salat er utrolig lækker. Der er så mange skønne smags nuancer fra kød, pasta, grøntsager, chili, hvidløg og ikke mindst appelsin og honning.
Vi har flere gange fået salaten som aftensmåltid, hvor vi har fået noget lækkert hjemmebagt brød til. Den kan også sagtens gå som frokost - især på en lun sommerdag, er den et dejligt friskt indslag, hvor man ikke har den store lyst til en varm ret.
Når vi laver den fulde portion og samtidig får brød til, er der til to dage. Den holder sig fint tildækket og på køl. Jeg vil blot opfordre til, at den tages ud af køleskabet i god tid. Den smager ikke af så meget, hvis den er helt kold.


Kyllinge-/pastasalat med appelsin-/chilidressing

300 g pasta penne
2 store kyllingebryst
1 pk bacon i tern
Saft fra 1 appelsin (til at stege kyllingen i)
Spæde spinatblade

½ rød peberfrugt, finthakket
½ frisk, rød chili, finthakket
2 fed hvidløg, fint hakket
Saft fra 1 appelsin (til dressing)
Lidt god olivenolie
Lidt flydende honning
Salt og friskkværnet peber


Pastaen koges al dente i rigeligt, godt saltet vand. Skylles i koldt vand.
Steg bacontern sprøde på en tør pande. Læg dem på køkkenrulle for at dryppe af og steg derefter kyllingebryst i baconfedtet. Krydr dem med salt, friskkværnet peber og pres saft fra 1 appelsin ud over. Steg dem til de er gennemstegte.
Saften af den anden appelsin, finthakket chili, finthakket rød peber, finthakket hvidløg, olivenolie, flydende honning, salt og friskkværnet peber blandes godt sammen og bruges som dressing.
Bland alle ingredienserne til salaten sammen, vend salat og dressing sammen (eller server dressingen ved siden af) og server med nybagt brød.

søndag den 17. juli 2011

Grillet Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce


I går fik vi et rigtigt lækkert aftenmåltid, nemlig grillstegt Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce. 
Hanen købte jeg for noget tid siden. Den er købt fersk, og var på tilbud i den lokale Super Bruges. Jeg lagde den i fryseren, og blev enig med mig selv om, at når den skulle spises, skulle den laves på grillen - og det blev den så i aftes.
Det er første gang, vi har smagt hane, så vi var lidt spændte på, hvordan kødet smagte i forhold til almindelig kylling. Men jeg må sige, det bestemt ikke var en skuffelse. Kødet er mere fast end på en kylling, og den virker mindre fed. Der er samtidig mere struktur i kødet, og det har en dybere smag. Alt i alt lækkert kød, og den blev virkelig mør efter god tid i grillen. 
Da den er noget større end en kylling, havde jeg ikke meget idé om, hvor lang tid, den skulle have i grillen. Men med et stegetermometer var det jo ingen sag. Hvor lang tid den skal have i grillen, kan jeg ikke rigtig sige. Vi brugte genbrugskul, og grillen blev derfor ikke så varm, og det tog derfor længere tid, end det ville gøre, hvis der var brugt nye kul.
I drypbakken under hanen blev der lagt løg, hvidløg, gulerødder, timian og rosmarin. Til sidst blev der hældt rødvin i, og så var der basis for en lækker rødvinssauce. Da saucen så skulle laves, blev indholdet fra bakken siet, der blev tilsat ribsgele, kyllingefond og lidt madlavningsfløde.
Vi fik et fad med grøntsager til, og alt i alt var det som sagt et rigtigt lækkert måltid.

Indholdet i dryp bakken

Hanen klargjort og nu lagt i grillen

Grøntsagsfadet er klar til at komme i ovnen

.... og efter at have nydt duften i en lille time er grøntsagerne klar

Den lækre, møre og saftige hane er nu klar til at blivet parteret


Grillet Bornholmerhane, ovnbagte grøntsager og rødvinssauce

Hanen og rødvinssauce


1 stk. Bornholmerhane
Salt og peber
1 - 2 citroner
Frisk timian
Smør

Rødvin
Løg
Hvidløg
Gulerødder
Frisk timian og rosmarin
Kyllingefond
Ribsgele
Madlavningsfløde

Hanen skylles både ind og udvendigt. Sidder der lidt små rester af fjer, skal de fjernes. Duppes tør med noget køkkenrulle ind og udvendigt, og drysses med salt indvendigt.
Der kommes lidt friske timian kviste ind i hanen, og den fyldes ud med citroner. 
Smelt lidt smør og kryder det med salt og peber. Pensel herefter smøret i et tyndt lag på hanen. Denne proces kan undlades, men det er smøret, der giver det virkelig sprøde skind.

Lav en drypbakke med løg, hvidløg der er knust ved at banke dem med siden af knivbladet, gulerødder, frisk timian og rosmarin. Hæld til sidst rødvin ved.

Kuglegrillen forberedes til inddirekte varme.
Placer hanen på en stegholder med drypbakken under. Placer et stegetermometer i hanen, og lig nu låget på grillen. Nyd nu duften fra grillen og forbered grøntsagerne.
Når hanen har den rette temperatur, tages den af grillen. Kyllingen parteres.
Indholdet fra drypbakken sies og hældes i en lille gryde. Kog op og tilsæt ribsgele. Når ribsgelen er smeltet tilsættes lidt kyllingefond og madlavningsfløde, og saucen smages til med salt og friskkværnet peber. Jævn evt. saucen lidt, hvis den er for tynd.

Ovnbagte grøntsager 

Kartofler
Gulerødder
Hvidløg
Skalotteløg
Frisk timian
Olie
Salt og friskkværnet peber

Jeg brugte nye kartofler, og valgte derfor ikke at skrælle dem - de blev blot skyllet og evt. små mærker i kartoflen skåret fra. Herefter blev de delt til mundrette stykker. Gulerødderne skylles og skæres i passende stykker. Hele hvidløgsfed pilles. Skalotteløg pilles og deles evt i mindre stykker.
Alle grøntsagerne blandes i et ovnfast fad sammen med frisk timian, olie, salt og friskkværnet peber.

Stilles i en forvarmet ovn på 225 grader. De skal have ca. 45 min - alt efter hvor store stykker kartofler og gulerødder er i. 

lørdag den 16. juli 2011

Tomatsuppe


Normalt spiser vi ikke suppe midt i juli måned. Det plejer at være efterårs og vintermad for os, og sommeren indbyder jo mere til let mad samt mad lavet på grillen. Men nu er der jo ikke meget sol og sommer over vejret lige pt. I dag er vi heldige at solen titter frem, men ellers syntes jeg da godt nok, det har været meget vådt og blæsende de seneste dage. Men mon ikke det bare er det normale for lille Danmark? Og at vi bare gerne vil huske sommeren som varm og solrig de fleste dage fra maj til sidst i august :) 
Men men.. Jeg er sikker på det gode vejr snart kommer, for nu er det snart vores tur til at holde tre ugers ferie.Vi har lige en arbejdsuge tilbage, og så må den gerne stå på sol og sommer derefter.

Tilbage til tomatsuppen... Jeg er ret vild med denne her suppe. Der er rigtig meget smag i den, den er fyldt med lækre grøntsager, og den mætter og varmer så man sidder glad og tilfreds efter et godt måltid. Første gang jeg lavede suppen, var jeg lidt skeptisk, da jeg så, der skal portvin i - men det er bare så lækkert i denne her suppe. Det giver en rigtig god smag og man kan jo tilsætte lidt mindre, hvis man syntes smagen er for gennemtrængende. Jeg vil foreslå, du putter lidt i af gangen, og finder ud af, hvor meget du syntes suppen skal have, så den ikke bliver for stærk. Der er ingen grund til at bruge en fin og dyr portvin, bare køb en billig flaske, da det vil være spild at ofre den fine dyre på en suppe.Jeg syntes derimod, at det er et must, at der bliver brugt nogle gode smagfulde tomater. Så brug hellere lidt ekstra på gode tomater, så du får den rigtig gode smag.
Man kan jo vælge at blende suppen, men det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide den lidt rustikke konsistens suppen har.
Det kræver god tid at lave suppen, da den helst skal stå og simre i flere timer. Men den passer jo sig selv i de timer, så det er egentlig ikke noget der kræver at man bruger tiden i køkkenet. Der skal selvfølgelig hakkes og tilberedes, før man kan sætte gryden over, men på en lille halv time er det gjort, og derefter kan man bare gå og nyde duften det næste stykke tid.
Vi får suppen sammen med kogte suppehorn, ristet bacon tern og lidt revet ost. Og en god suppe kræver godt brød, så jeg bagte nogle skønne brød med chili, ovntørrede tomater og et drys parmesan. 

Løg, porre og hvidløg svitses.

Tomaterne tilsættes.

Timian, tomatpure, chilipulver, vand og boullion tilsættes, og herefter sættes låget på gryden, så det kan stå og simre de næste timer.

Champignon svitses og tilsættes suppen.

Der tilsættes madlavningsfløde og portvin, og suppen smages til med lime og evt. mere salt, peber og chilipulver.

Tomatsuppe

1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket 
1 porrer, finthakket
Olie til at stege i
400 g gode tomater, skåret i små tern
25 g koncentreret tomatpure
1 spsk. timian, hakket
Flydende grøntsags bouillon
1 liter vand
Bacon i tern, ristet
Chilipulver efter smag
250 g champignon, i skiver
1½ dl madlavnings fløde 
Ca. 1 dl portvin
Saft af ½  - 1 lime


Det finthakkede hvidløg svitses i lidt olie. Når hvidløget giver duft og er blevet skinnende, tilsættes løg og porre, og det hele få love at svitse et par minutter.
Tilsæt herefter tomater i tern, timian, tomatpure, vand, boullion, chilipulver samt lidt salt og friskkværnet peber.
Nu skal låget ligges på, og suppen skal have lov at simre to til tre timer. 
Når suppen har stået i to til tre timer, skal de skivede champignon ristes på en pande med meget lidt fedtstof. Rist til det meste af vandet er fordampet, og kryder med salt og friskkværnet peber. Hæld dem i suppen.
Tilsæt madlavningsfløde og portvin, og smag til med lime, salt og friskkværnet peber og evt. mere chilipulver.

Server med suppehorn, ristede bacon tern og lidt god revet ost. Og husk det gode brød til.

fredag den 15. juli 2011

Dampet broccoli med hvidløg

Jeg syntes de alm. kogte broccoli, blomkål og gulerødder kan blive en smule kedelige i længden. Men det er grøntsager der er tilgængelige hele året, og de er billige i indkøb.
Jeg har fundet en måde at gøre broccoli og gulerødder mere spændende på, så der kommer lidt mere smag til dem. Jeg svitser lidt hvidløg i en stor tykbundet gryde og damper broccoli eller gulerødder i lidt boullion vand. Blot til de er mørnet lidt, men stadigvæk har bid - der er efter min mening intet spændende over grøntsager, der er kogt helt møre og bløde.
Det er ikke nogen videnskab at lave det her, men det smager super godt. Når jeg laver broccoli deler jeg dem i mindre buketter, og skærer stokken i skiver - er det gulerødder, skæres de i mindre stykker, der er passende til den mængde boullionvand der bruges.
Den her gang blev broccolien serveret sammen med en lækker rosa bøf og hjemmelavede rösti kartofler.

Broccoli deles i mindre buketter

Hvidløg svitses og boullion og broccoli tilsættes

Flotte grønne broccoli med smag af boullion og hvidløg

Dampet broccoli med hvidløg

Rapsolie til at stege i
1 broccoli i små buketter og stokken i tynde skiver
2 fed hvidløg, finthakket
1 dl grøntsagsbouillon 


Opvarm olien i en stor pande ved god varme. Kom hvidløg på panden, og lad det svitse, men pas på at de ikke bruner. Tilsæt broccoli, lidt groft salt og bouillon. Læg låg på i et par minutter, så broccolien får en flot grøn farve. Tag låget af og damp for kraftig varme et par minutter til det meste af vandet er fordampet.

Nu har du et lækkert grønt tilbehør, der går godt til mange retter.

onsdag den 13. juli 2011

Foccacia med tomat, rosmarin og salt


Til maden den anden dag bagte jeg et lækkert foccacia brød med tomater, rosmarin og groft salt. Det blev rigtigt lækkert. Luftigt inden i og sprød udenpå.
Der kan jo krydres og tilsættes fyld helt efter egen smag. Personligt kan jeg rigtig godt lide oliven i brød, men da Søren ikke spiser oliven, valgte jeg tomaterne, som jo også er med til at give en blød og lækker konsistens. Det var egentlig meningen, at jeg ville have cherrytomater i brødet, men det kunne jeg ikke få, der hvor jeg handlede ind. I stedet fandt jeg nogle brillant tomater, som er lidt mindre end cherrytomater. Rosmarinen havde jeg til at stå i køkkenet, og det blev derfor den krydderurt, der blev valgt. Men der er som sagt masser af andre muligheder. Der kan drysses med friskrevet parmesan ost, løg i tynde skiver, feta ost, hvidløg osv. Bare prøv dig frem med de ting du kan lide. Brødet smager også fint blot med salt.
Foretrækker du portionsstørrelser, kan der med fordel laves små flade boller i stedet. Jeg foretrækker dog det store brød, hvor man enten kan rive de stykker af, som man vil have eller skære passende stykker ud.
Jeg bagte brødet i et firkantet ildfast fad, og ellers er en lille bradepande også fin til det.
Dejen er let at arbejde med, og det er en nem og hurtig måde at pifte aftensmaden op på.

Dejen har hævet første gang og er blevet fordel i fadet

De små brillant tomater er trykket ned i dejen, rosmarin fordelt og god olivenolie penslet på

Færdigbagt og virkelig lækkert

Foccacia med tomat, rosmarin og salt

25 g gær
3 dl lunkent vand
½ tsk salt
½ tsk sukker
2-3 spsk olivenolie
150 g durumhvede
300 g hvedemel

Små tomater (cherrytomater eller som her brillant tomater), rosmarin, groft salt og ekstra olivenolie til pensling af brødet.

Gæren opløses i det lunkne vand. Salt, sukker og olivenolie tilsættes. Tilsæt herefter begge meltyper.
Dejen æltes godt, til den er smidig og blank. Stilles herefter lunt og tildækket og hæver 1 time.
Når dejen har hævet, æltes den let igennem. Fadet beklædes med bagepapir, og dejen trykkes ud, så den passer i fadets bund.
Tryk tomaterne ned i dejen, fordel rosmarin over dejen og pensel til sidst med olivenolie.
Dæk fadet til, og lad brødet efterhæve i 30 min. Varm imens ovnen op til 250 grader.
Når brødet har hævet drysses med salt, og det bages i midten af ovnen i 15 - 20 min.

Når brødet tages ud, kan det evt. pensles igen med en smule olivenolie.

Brødet tages op af fadet, bagepapiret fjernes og brødet køles af på en bagerist.

tirsdag den 12. juli 2011

Jordbærtærte - niecernes mesterværk


Vi har haft mine to store niecer på ferie i sidste uge.
Når de er på ferie eller weekend hos os, er det nærmest blevet en tradition, at der skal laves noget lækkert til at hygge med - og denne gang var ingen undtagelse.
De er VILDE med jordbær, og det første de gjorde, da de ankom var, at de styrtede ud i haven, og plukkede så mange bær de kunne finde. De blev så spist den første aften sammen med en omgang hjemmelavet jordbær is, jeg havde i fryseren.
Da det var ved at være småt med bær i vores have, valgte vi at gå ned i byen og købe nogle dagen efter, da vi havde aftalt, at vi skulle lave en lækker jordbærtærte, som vi skulle hygge med, når Søren kom hjem. Så kunne de bær, der nærmede sig at blive røde, få lov at sidde en dag mere og blive spist senere.
Tærten blev rigtig lækker, og pigerne fik den pyntet rigtig fint. De lavede det hele selv, og var super dygtige til det. Vi fik lige rigeligt med chokolade på bunden (og det var fasterens fejl, da det var mig, der sagde hvor meget de skulle smelte), men ellers en rigtig dejlig tærte.
Næste gang den skal laves, tror jeg, at jeg vil bruge lidt mindre kagecreme, og i stedet blande lidt flødeskum i, så den bliver lidt mere luftig.


Den færdigbagte tærtebund med marcipan

Chokoladen smeltes og fordeles på den helt kolde bund
Kagecremen fordeles, når chokoladen er størknet helt
Fint pyntet med halve jordbær og svær at modstå :)

Jordbærtærte


Marcipanmasse:
50 g smør
50 g marcipan
50 g sukker
2 æg

Smørdej:
125 g smør
125 g mel
25 g flormelis
Kornene fra ½ stang vanille

Kagecreme:
3 æggeblommer
3 spsk. sukker
Kornene fra 1½ stang vanille
½ liter mælk
1-2 spsk. Maizena

Marcipanmasse:
Ingredienserne blandes til en jævn masse. Stilles til side.

Smørdej:
Ingredienserne blandes, samles til en dej og stilles koldt.
Når dejen er kold, rulles den ud, så den passer til tærteformen - alternativt kan du bare trykke den ud i formen med fingrene, det synes jeg er nemmere. Kom marcipanmassen over den ubagte dej.

Bages i forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter.

Kagecreme:
Tag lidt af mælken fra og kom Maizena i. Røres sammen med en teske.
Æggeblommer, sukker, vanille og mælk kommes i en gryde og koges op. Tilsæt Maizena-blandingen lidt efter lidt, til konsistensen er passende. Cremen koges igennem et par minutter.
Rør i cremen hele tiden, da den ellers brænder på.
Sæt cremen på køl, og lad den blive helt kold.

Kom smeltet chokolade (vi brugte 70%) - på den afkølede tærtebund og vent til det er størknet. Kom så cremen på den kolde bund og pynt med halve jordbær.

lørdag den 9. juli 2011

Muffins med æg, bacon og tomat


Nu er det vist ved at være tid til et nyt indlæg her på bloggen. Der har været så meget det sidste stykke tid, så det er ikke tid, der har været mest af. Jeg har bl.a. haft mine store niecer på ferie i nogle dage, og der har tiden været dedikeret til dem. Men der kommer et indlæg senere, hvor jeg har lovet dem, at jeg vil skrive om den dejlige jordbærtærte vi lavede.

I dag fik vi en form for brunch. Det er ikke så ofte, vi får lavet brunch, og derfor er det lidt mere lækkert, når det endelig er. Jeg syntes tit vores weekender er fyldt op med planer, hvor vi så snupper noget nemt - enten fordi vi skal noget, eller fordi vi bare sover længe - og så ikke rigtig gider stå og stege og gøre ved. Og at jeg arbejder hver anden weekend, sætter jo også sine grænser. Men i dag skulle Søren forkæles lidt. Han havde brug for at sove lidt længe, og i morgen må han selv smøre sin ostemad, da jeg skal på job i 16 timer.


Æggene blev lavet lidt anderledes, end de scrambled eggs vi plejer at få, og æg og bacon blev lavet sammen i ovnen i en muffins form. En velsmagende og nem måde at gøre det lidt anderledes på. I bunden af hver muffin, blev der lagt en skive tomat. og så kunne det stå i ovnen, mens jeg ristede lidt pølser og smurte en franskbrød. 

Beklæd hullerne i formen med en skive bacon og kom en skive tomat i bunden

Hullerne fyldes med den sammenpiskede æggemasse

Færdigbagte, faste og gylden i overfladen

Færdigbagte og lækre muffins - skønt brunch tilbehør

Muffins med æg, bacon og tomat

Ovnen forvarmes til 180 grader (jeg brugte varmluft)

5 æg
Lidt madlavningsfløde (4 %)
Salt og friskkværnet peber
6 skiver sliced bacon
6 skiver tomat

Hvert af hullerne i din muffins form beklædes med en skive bacon. Der ligges en skive tomat i bunden af hvert af hullerne i formen. Det skal helst være rimelig store tomater, så bunden bliver helt dækket.
Æggene piskes sammen med lidt madlavningsfløde, og der krydres godt med salt og peber.
Æggemassen fordeles i hullerne - de skal ikke fyldes helt op, da det hæver lidt under bagningen.


Bages i den forvarmede ovn i ca. 20 min, til massen er fast og overfladen er gylden.