mandag den 30. maj 2011

Pandekager med glaseret andebryst og grønt



Dagens aftensmad blev lidt alternativ, men ikke mindre lækker af det. Det var meningen, at vi skulle have peking pandekager med den glaserede and og grønt - men de peking pandekager ville bare ikke, som jeg gerne ville.
Opskriften på peking pandekagerne består udelukkende af hvedemel og kogende vand, og det bliver en dej lige som til brød. Dejen skal deles og formes til små kugler. Man tager så to kugler, den ene kugle dyppes i lidt sesamolie - og derefter ligges kuglerne sammen to og to, hvorefter de så rulles rigtig tyndt ud med kagerullen. De bages dobbelt (på en pande), og når de er færdigbagte, skulle de så kunne deles, så man får to super tynde pandekager. Sesamolien skulle gøre, at de skulle kunne skilles ad.
Det ville bare slet ikke som jeg ville. Jeg kunne fint rulle det tyndt, men kunne ikke rigtig flytte det fra bordet over på panden. Da det lykkedes mig at få dem bagt, kunne jeg ikke skille dem ad, og fik i stedet en stiv og tyk pandekage. Til sidst opgav jeg simpelthen, og lavede i stedet en portion alm. madpandekager. Jeg erstattede halvdelen af den smagsneutrale olie med sesamolie, og det gav en rigtig god smag.
Andebrystet er glaseret i en blanding af Hoisin sauce og flydende honning.. uhmm.. det gav en virkelig lækker og smagsfuld overflade.
En anden ting var, at der skulle bruges rå agurk i stave som en del af fyldet. Jeg er normalt ikke et pyller, men med den "agurketid" vi befinder os i lige nu, så har jeg ikke lyst til at spise rå agurk. Lige meget om de er spanske, tyske eller danske. Så agurken blev erstattet af squash i stedet.



Så egentlig slet ikke det der var meningen - men det smagte alligevel rigtig godt...

Pandekager (halv portion er rigeligt til denne ret)
250 g hvedemel
½ tsk. salt
5 dl mælk
4 æg
3 spsk. smagsneutral olie (jeg brugte halv smagsneutral og halv sesamolie)

Hvedemel og salt blandes. Mælken hældes i lidt af gangen, og dejen røres til en glat dej uden klumper. Æg piskes sammen i en skål for sig, og herefter piskes de i dejen. Til sidst piskes olien i.
Lad dejen hvile i 30 min. før der bages tynde pandekager.

Hoisin / honning glaseret andebryst
2 stk. berberie andebryst
1 spsk. Hoisin sauce
1 spsk. flydende honning

Andebrystet gøres fri for sener, og fedtsiden ridses i rudemønster med en skarp kniv. Krydres på begge sider med salt og friskkværnet peber.
Andebrystet ligges med skindsiden nedad på en kold pande uden fedtstof. Panden varmes op til middel varme, og der steges til skindet er sprød. Herefter vendes kødet, og den anden side steges i 3 minutter.
Nu beklædes et ovnfast fad med bagepapir. Andebrystet pensles med en blanding af Hoisin sauce og honning på begge sider. Steges herefter i en 200 grader varm ovn i 15 - 20 min. Skal trække i 10 min, inden det skæres ud i skiver.

Tilbehør: Hoisin sauce, agurk eller squash i stave, gulerødder i tynde stave og forårsløg i tynde strimler.

En pandekage smøres med et lag Hoisin sauce, der ligges lidt andebryst og noget af det grønne på midten af pandekagen. Den rulles sammen - og velbekomme...


Spaghetti, flæsk og pølser


Første gang Søren spurgte mig, om ikke jeg kunne lave spaghetti, flæsk og pølser, der har jeg nok set lidt undrende ud. Lige umiddelbart var min tanke nok, at det er sådan noget man får, hvis ikke man gider lave andet - sådan en tømmermændsdag måske. Men jeg må give ham ret, det smager faktisk ikke så dårligt enda :) Og han spørger med jævne mellemrum, om ikke snart vi skal have det igen.
For Søren er det ren nostalgi og minder fra barndommen. Det er noget hans far engang har fået, da han var på besøg hos en kammerat, hvor moderen lavede det til dem. Herefter blev det en ret, som Søren og hans far fik med jævne mellemrum. Og for Søren er det nærmest blevet en af livretterne. Det vil jeg ikke sige det er blevet for mig, men det smager godt, og det er skønt at kunne lave noget så simpelt på en søndag, hvor man er brugt efter aftenvagt fredag og 16 timers vagt lørdag, og så se at det skaber glæde hos Søren.

Det er ganske enkelt en pakke (500 g) flæsk i skiver og en pakke pøler (8 stk.). Skåret ud i tern og ristet ved rimelig høj varme, så det bliver godt sprødt. Jeg starter med at stege flæsket (på en teflonpande uden fedtstof), som jeg krydre godt med salt og peber - og når det så begynder at brune, ryger pølserne også i, og det hele steges til det er rigtig sprødt. Dertil en god spaghetti og det største must BEAUVAIS KETCHUP. Jeg tror det vil være noget nær en dødssynd, hvis jeg lavede det her til Søren, og så havde glemt at købe ketchup :) Og der er kun en slags der duer.

Jeg bruger altid nogle ordentlige røde pølser. Pølser er blevet vildt dyre, i forhold til hvad de er lavet af. Men hvis man skal spise særligt røde pølser, så skal det efter min mening være enten Steff Houlberg, Langelænder eller Gøl. De billige syntes jeg altså ikke smager godt. Jeg syntes ikke jeg vil bruge ordet kvalitet i samme sammenhæng som røde pølser, men det er stor forskel på smagen af de billige og de dyre.

Alt i alt nemt og smager godt... Og så har jeg en glad kæreste, hver gang det blir serveret.

søndag den 29. maj 2011

Barack Obama's chili


Ja, navnet på retten lyder måske lidt spøjst. Det er en ret vi har fået en del gange, og med en pæn sjat tabasco og chili smager den rigtig godt.
Retten findes et utal af steder på nettet, og det siges at være en af Barack Obama's livretter, som han har delt med "folket", og som han er temmelig stolt af. Ja, om det så er ham, der kan tage æren for retten, det skal jeg ikke kunne sige, men hvis hans udgave smager lige så godt som den jeg laver - ja, så kan jeg godt forstå han er vild med den, for den smager rigtig godt :)

Jeg havde egentlig bestemt mig for, at jeg ville bage nogle gode pandebrød til, men så løb tiden fra mig. Jeg fik sat mig foran min pc, hvor jeg forsvandt ind i bloggerverden - og der kan jeg opholde mig længe, hvis jeg glemmer at kigge på klokken. Der er så mange lækre madblogs med et væld af inspiration - både danske, men bestemt også riiiigtig mange udenlandske. Og min savlen over andres kreationer i køkkenet gjorde altså, at tiden løb fra mig, så vi selv måtte undvære brød til. Men retten er nu også lækker uden, og den mætter (og varmer) rigtig godt.






Barack Obama's chili

2 store løg, hakket
2 store grønne peberfrugter i tern
5 fed hvidløg, finthakket
500 g hakket oksekød (der kan også bruges hakket kalkun/kyllingekød)
6-8 smagfulde tomater (alt efter størrelse), skåret i tern
3 spsk. rødvinseddike
1 ds chili kidneybønner
½ tsk. spidskommen
½ tsk. gurkemeje
1 tsk. tørret oregano
½ tsk. tørret basilikum
1 spsk. chilipulver
Lidt tabasco efter smag
Salt, friskkværnet peber

Løg og peberfrugt sauteres i en smule olie i en tykbundet gryde. Rør godt undervejs, da det ikke skal tage farve - løget skal blot blive gyldent og peberfrugterne lidt bløde. Krydres med salt og friskkværnet peber, og tag herefter løg og peberfrugt op af gryden.
Oksekødet brunes i gryden i en smule olie, krydres med salt og friskkværnet peber. Når kødet er ved at være brunet tilsættes hvidløg, og der steges lidt mere, så hvidløget bliver varmet igennem og begynder at dufte - må ikke stege for meget, da det giver en grim bismag, hvis det bliver brunt. Kryder nu kødet med spidskommen, gurkemeje, oregano, basilikum, chilipulver og tabasco. Rør godt rundt, så det fordeles i alt kødet. Vend så løg og peberfrugt tilbage i gryden.
Tilsæt de hakkede tomater og rødvinseddike, og lad retten småsimre til tomaterne er faldet lidt sammen. Jeg vil tro jeg lader det simre i ca. 20 min. Tilsæt så bønnerne, der er drænet for vand, og lad retten simre til bønnerne er gennemvarme.

Serveres med ris og en klat cheasy fraiche 6% - og gerne noget godt brød.

torsdag den 26. maj 2011

Pizza med skinke og cocktailpøler

I går stod den på hjemmelavet pizza. Siden Søren fik sin pizzasten, er det en fryd at få hjemmelavet pizza. De bliver så sprøde og lækre.
Størrelsen på den bageplade der medfølger, når man køber stenen, passer perfekt i størrelsen til os to. 
Jeg var lidt doven igår, så jeg købte en færdig tomatsovs fra Dolmio og brugte den i stedet for en hjemmelavet. Den hjemmelavede er ellers nem at lave - men da jeg kom lidt sent hjem efter at have været i Hobro og flage for en veninde, der blev viet på rådhuset, var overskudet og tiden ikke til en hel masse. Og de færdigkøbte smager ganske udemærket.
Dertil kommer så en tilståelse mere... pizzabunden er også købt færdig. Det tager forholdsvis lang tid at lave en god pizzadej, da den skal hæve rimelig lang tid. Og vi skulle jo gerne spise i ordentlig tid. Men igen - de færdigkøbte er ganske udemærket. Det var sådan en rulle fra køledisken, der bare lige var til at åbne og folde ud.

For at give pizzaen en god smag valgte jeg at lave en krydderolie, som blev brugt både til bunden og oven på fyldet - og det må siges at være et hit. Den fik en dejlig krydret smag (og selvfølgelig smagen af hvidløg), og det er bestemt noget der skal bruges til pizza en anden gang.



Pizza med skinke og cocktailpølser
En passende portion pizzadej - eller "snyd" og køb den færdig.
Tomatsovs
Olivenolie
2 fed hvidløg, presset
Pizzakrydderi fra Santa Maria (oregano, basilikum og merian)
Tørret chiliflager

Revet ost
1 pakke skinkestrimler
1 pakke cocktailpølser - delt på langs, så de ikke er så tykke
2 store champignon i tynde skiver
½ rødløg i tynde skiver

Ovenen opvarmes til 225 grader

Olivenolie, rigeligt pizzakrydderi, chili efter smag og presset hvidløg blandes. Det skal blive en rimelig tyk masse, da det hele ikke skal sejle i olie.
Pizzabunden smøres med et tyndt lag krydderolie og prikkes med en gaffel, så der ikke opstår luft inde i dejen. Herefter bages bunden i ca. 7 min. til den er gylden og let sprød.

Den forbagte pizzabund smøres med et tyndt lag tomatsovs. Der drysses ost på, og herefter fordeles resten af fyldet. Der toppes med ekstra ost.
Resten af krydderolien fordeles jævn over fyldet, og pizzaen bages færdig i 5 - 7 min. til osten er helt smeltet.

onsdag den 25. maj 2011

Rösti kartofler


Vi grillede i weekenden, og der til havde jeg lavet nogle rigtig lækre rösti kartofler. Jeg kan rigtig godt lide dem man køber på frost - men jeg tror dem her bliver et hit her i huset fremover.
De er super nemme at lave - det der tager længest tid er at rive kartoflerne, og det tager faktisk ikke lang tid.
Jeg kan kun sige prøv, det er virkeligt lækkert tilbehør.




Rösti kartofler - 12-15 stk.

4 store bagekartofler
1 lille løg
2 store hånfulde revet ost (ikke for stærk)
En lille smule olivenolie
1 sammenpisket æg
Salt og friskkværnet peber

Kartoflerne rives på den grove side af rivejernet. Når de er revet ligges de med det samme i en skål med koldt vand, så de ikke bliver brune.
Når alle kartoflerne er revet, knuges alt vandet fra, og de ligges på et rent viskestykke i kort tid, så det kan opsuge det sidste fugt.

Kartoflerne blandes med revet løg, ost, en lille smule olie, det sammenpiskede æg og salt og peber. Vær lidt rundhåndet med salten, da kartoflerne jo ikke smager af ret meget ellers.

Form med hænderne til nogenlunde runde rösti,  og bag dem i en forvarmet ovn på 180 grader (jeg brugte varmluft) i en halv times tid. Du kan lige løfte en lidt op fra pladen, og se om de er faste og gode.

Og selvfølgelig skal der noget til... Søren legede grillmester, og jeg fandt rødvinen og Asti frem :)


mandag den 23. maj 2011

Stegte rødspættefileter og persillesovs

Jeg havde ellers besluttet mig for, at vi skulle have forloren hare i dag. Det skulle vi have haft i sidste uge, men der røg en dag ud af madplanen, da vi købte mad fra kineseren en af dagene. Onsdag kørte vi nemlig til Mariager sammen med vuffer, hvor vi gik en lang tur i skoven, bag den døgninstitution jeg arbejder på. Der er et rigtigt skønt naturområde, og skoven syntes uendelig lang, når man begiver sig ind i den. Det er en skov, der ikke bliver "plejet" en hel masse. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at selv om man går på stierne, så må man flere gange bukke sig, fordi der ligger træer, der er væltet med rod, og ikke er blevet fjernet. Skoven er rigtig tæt, og der er en stilhed man sjældent oplever. 
Tiden løb lidt af med os, og da vi nærmede os Hadsund igen var klokken næsten 20. Derfor var Søren så sød at give mad fra kineseren.

I dag blev mine planer om aftensmaden så ændret, da jeg kom til at holde ved siden af den mobile fiskehandler. Jeg købte nogle friske rødspættefileter, nogle "nye" kartofler og et bundt persille - og så var aftensmaden bestemt - uden at fortælle Søren det først, for så skulle han nok have fundet en måde at overbevise mig om, at menuen ikke skulle bestå af fisk :)


Stegte rødspættefileter og persillesovs

Rødspættefileter
Hvedemel
Sammenpisket æg
Fint rasp
Salt og peber

40 g smør
2 spsk. hvedemel
2 dl kartoffelvand
2 dl mælk
1 stort bundt kruspersille, hakket
Salt og peber

Rødspættefileterne dobbelt paneres - det vil sige, at de først vendes i mel, herefter i sammenpisket æg og til sidst i rasp krydret godt med salt og peber.
Steges på en pande ved middelhøj varme i ca 7 min. på hver side alt efter størrelse.

I en tykbundet gryde smeltes smørret. Når smørret har bruset af tilsættes melet under kraftig omrøring med et piskeris. Mens man fortsat pisker tilsættes kogevandet fra kartoflerne. Lad sovsen komme op at koge, og tilsæt herefter mælk lidt efter lidt, mens der fortsat piskes. Vurder selv, om der skal bruges mere eller mindre mælk. Bare sørg for sovsen kommer op at koge, så du kan se, hvor tyk den bliver. 
Tilsæt persille og smag til med salt og peber.

Velbekomme... Dejlig traditionel dansk sommermad.





søndag den 22. maj 2011

Focaccia - og livet i hønsegården

Det er ved at være nogle dage siden, jeg sidst har lavet et indlæg om mad. Overskudet og tiden har ikke rigtig været til det, da der er sket en del andre ting. Vi har brugt meget af fridagene i haven, og har bare nydt det gode vejr, og at vi har haft en ekstra fridag sammen.
Den anden dag bagte jeg nogle lækre focaccia som tilbehør til aftensmaden. Jeg valgte at lave et med revet parmesan og et med tynde skiver af rødløg. Men det er jo en smagssag, da der jo bare kan kommes det på, som man bedst kan lide. Jeg kunne forestille mig, de vil være rigtig lækre med sorte oliven eller med halve cherrytomater. Men igen - det er jo bare med at prøve sig frem med det man kan lide.
Det med parmesan smagte rigtig lækkert. Luftigt inden i og sprød uden på. Desværre var det som om, det med rødløg ikke blev bagt helt så meget som det andet. Smagen fejlede bestemt ikke noget, men det var noget klæg inden i. Ovenen varmer åbenbart ikke lige meget i begge sider. Syntes bare ikke jeg plejer at have det problem, når jeg bager.






Focaccia - 2 stk.


25 g gær
3 dl håndvarmt vand
½ dl olivenolie
1 spsk. flydende blomsterhonning
1 lille spsk. flagesalt
425 - 475 g kraftigt hvedemel

Revet parmesan
Olivenolie
Flagesalt
1 rødløg

Smuldr gæren og rør den glat med vand, olivenolie, honning og salt. Tilsæt melet lidt af gangen under æltningen og ælt dejen i ca 5 min. Lad dejen hæve lunt og tildækken i skålen til dobbelt størrelse - ca. 45 min.
Varm ovnen op til 225 grader.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, del den i to stykker, og form den til to boller. Tryk dem fladere, til de er 1½ cm tykke.
Lad dem hæve til dobbelt størrelse i ca. 30 min. tildækket på en bageplade med bagepapir, eller på en oliepenslet plade drysset med lidt flagesalt.
Sæt fingerspidserne i dejen, så der formes en masse små huller, dryp med rigeligt olivenolie, drys flagesalt på, og drys parmesan på det ene brød og tynde skiver rødløg på det andet.
Bag brødene gyldne på ovnens midterrille i 10 - 15 min.

Kyllingerne

Som jeg har fortalt, er kyllingerne jo kommet ud i deres gård. De nyder det virkelig!! De vimser rundt og pipper glade, så snart de ser os - tror de efterhånden er ved at forbinde os med god mad :) De har selv fået styr på både at gå ud, når der åbnes om morgenen, og på at gå ind og gøre sig det mageligt til natten. De er jo stadig kyllinger, og ikke ret store, derfor kan alle otte være i den samme redekasse. Der putter de sig godt sammen om natten, og fylder ca. to trediedele af kassen. Men jeg kan godt se, at de vokser hurtigt. Den ene af dem er 8 dage ældre end de andre, og den nærmer sig allerede størrelsen af en af de voksne silkehøns, vi havde tidligere. Og den er jo så kun ca. 8 uger gammel nu. Men med tanke om, at en Sussex høne kommer op og veje 2,5 - 3,0 kg, så er den jo kun lige begyndt.
Jeg syntes altså det lyder af rigtig meget, at de bliver så store. Især når jeg tænker på en af de kyllinger jeg køber på køl i Brugsen, der slagtet vejer ca. 1,3 kg. Men glæder mig til at se, hvor store og fine de bliver :)



fredag den 20. maj 2011

Hygge i haven

Vi har tilbragt en del timer i haven i dag. Der har været okay vejr - kunne måske godt have ønsket lidt mere sol, men der har været tørt og rimeligt lunt.
Det er ikke store projekter, vi har taget fat i i dag, men der er sket lidt. Græsset er blevet slået, der er blevet ryddet lidt op rundt omkring, og jeg er næsten færdig med at male højbede.

Dagens største opgave var, at vi skulle have de nye kyllinger ud i hønsegården. Vi har haft dem nogle dage nu, og de har indtil i dag ikke været udenfor, selv om der har været åbnet, og de har haft mulighed for det. De kommer så også fra en rigtig farmer, hvor de har gået trygt og sikkert inde i en stald, de første 6 uger af deres liv. Så kan da godt forestille mig, det må være en skræmmende verden at komme ud i.


Men ud kom de, og de ser bestemt ud til at syntes, at det er en dejlig verden, der er lige uden for deres hyggelige hønsehus. De bliver altså også nød til at komme ud og gøre noget ved græsset i hønsegården, for det er vokset helt vildt. Det er lige før de små gokker bliver væk i det.
Der er ingen tvivl om, at vi nok skal få afsat vores rester af grønt og brød, for hold da op de sætter noget til livs. Som et stort plus har Søren mulighed for at tage rester med hjem fra jobbet, hvor de har en madordning med bl.a. salat. Hønsene er jo ligeglad med det er rester - de nyder det uanset. Så en tak til Sørens kollegaer, fordi de levner lidt ind imellem :) Jeg lover det giver noget igen - enten i form af kage, bagt på de gode æg der kommer retur når de får lækre rester, eller et par æg med hjem til "lillemors madlavning".

Robin (vores hund) er meget optaget af dem. Men tror nu nok han skal holde op med at pive og være så betaget af dem. I efteråret fik vi jo 5 silkehøns, og dem blev han hurtigt vant til. De måtte desværre lade livet i løbet af vinteren, da 3 ud af 5 viste sig at være haner. Og vi havde lovet naboerne, at der ikke blev morgenvækning fra hønshuset.

Nu skal vi så have gang i den store socialiseringsproces. Ikke at det skal være høns der skal kæles for og nusses. Men jeg kunne da godt tænke mig, at det var muligt at røre dem, og at de kommer forventningsfulde, når vi kommer med mad til dem.

Vi havde besøg af svigerfar og Sørens niece, der også skulle se de nye beboere - rigtig hyggeligt :)

Alt imens vi andre nød vejret og lidt praktisk i haven, ladede husets luksusdyr op til natten...

torsdag den 19. maj 2011

Surdej... fail!!!


Og jeg der var så sikker på, at jeg havde fået mod på at bage med surdej!!

Der kom en underlig lyd ude fra køkkenet, her da jeg kom hjem fra job. Det lød lidt som om det raslede på køkkenbordet - og min første tanke var "ej, det kan da ikke passe vi har fået mus". Men kunne hurtigt se, at der skete noget i glasset med surdej, som jeg er rimelig sikker på ikke skal ske - ikke i de dimensioner ihvertfald. Dejen havde simpelthen presset så meget på låget, at det var begyndt at løbe ned af siderne. I morges da jeg rørte i det, syntes jeg ellers det så fint ud??
Jeg ville lige lette trykket, og da jeg gjorde det, sagde det PUFFFF, og så havde jeg dej i håret, på trøjen, armen og i øjenbrynet. Der var samtidig små klatter dej rundt omkring mig i alle retninger.
Jeg ved ikke, hvad der er sket, og ved egentlig heller ikke, hvordan det skal se ud. Men er rimelig sikker på, det her ikke var meningen med det. Så lettere irriteret og opgivende, er jeg nu blevet enig med mig selv om, at jeg ligger Idéen med surdej på hylden, indtil jeg har læst lidt op på, hvordan det lige kunne ske.

tirsdag den 17. maj 2011

Lasagne og Tomatsalat



Er der en ret jeg ikke kan lave uden at følge en opskrift, så er det lasagne. Det burde jo ellers umiddelbart være ganske nemt at gå til - men for mig vil det bare ikke lykkedes, hvis ikke jeg følger anvisningerne til punkt og prikke. Når jeg forsøger uden opskrift, bliver det altid mislykket, og smagen bliver bare ikke rigtig lasagne agtig. Derfor har jeg taget det til mig, og følger opskriften.
En ting har jeg dog fundet ud af, jeg med fordel kan ændre på. I opskriften bliver der foreslået en pose med revet ost. Jeg vælger i stedet at rive osten selv, da det giver en bedre smag. Det revne ost i pose har ikke megen smag. Jeg brugte denne her gang en økologisk, mellemlageret ost fra Klovborg. Det er den samme vi bruger til en franskbrød, så det passer jo meget godt, der så er til weekenden.
Jeg er ikke så vild med de frisk lasagneplader man kan købe. Jeg kan godt lide når lasagnen er lidt fast, og med de friske plader syntes jeg den bliver alt for blød.
Tomatsalaten er ganske traditionel. Her syntes jeg bestemt godt det kan svare sig at købe nogle gode økologiske tomater. Det kan helt klart smages, om der er brugt en god tomat, eller om det er "10 tomater for en 20'er" tilbudet.

Men alt i alt en lækker aftensmad som man aldrig går galt med (hvis bare man følger opskriften ;)

Lasagne 

Kødsauce

1 hakket stort løg
500 g hakket oksekød (ca. 6% fedt)
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber
1 tsk tørret basilikum
½ tsk tørret oregano
1 dåse koncentreret tomatpuré (ca. 140 g)
1½ dl oksebouillon 

Bechamelsauce
30 g smør
3½ spsk hvedemel
6 dl kogende mælk (jeg bruger minimælk)
½ tsk groft salt
Friskkværnet peber
½ tsk revet muskatnød
150 g revet ost
Lasagneplader
2 spsk rasp
25 g smør

Kødsauce: Svits løg og kød i gyldent smør. Tilsæt krydderier, tomatpure og bouillon, og lad det koge ved svag varme i ca. 10 min.

Bechamelsauce: Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tilsæt mel og bag det godt sammen. Kom halvdelen af mælken i, og når saucen koger, tilsættes resten af mælken lidt efter lidt. Kom krydderier og ost i. Lad saucen koge godt igennem og smag den til.
Smør et ovnfast fad med smør. Læg lasagne, kødsauce og bechamelsauce lagvis i formen. Det øverste lag skal være bechamelsauce.
Drys med rasp og fordel smørret herpå. Bag lasagnen midt i ovnen til overfladen er gylden og lasagnen mør - ved tørre lasagneplader ca. 45 min.

Tomatsalat


Tomater
Mozzarella ost
Løg
Frisk basilikum 
Olivenolie

Tomater og mozzarella skæres i skiver. Løg og basilikum hakkes forholdsvist fint.

Det hele anrettes pænt, og der dryppes med lidt olivenolie. 

mandag den 16. maj 2011

Surdej - dag 1


Jeg har i dag begivet mig ud i mit første forsøg med surdej.
Til trods for jeg har bagt meget brød gennem tiden, har jeg altid formået at undgå opskrifter med surdej. Mest fordi jeg syntes det lyder besværligt, og fordi jeg syntes det brød jeg har bagt uden, har smagt ganske udemærket. Men nu har jeg fået mod på det. Jeg har læst mig frem til, at brødet skulle få en helt anden smag og dybde, og at brødet ofte holder sig længere, når det er bagt på surdej.
Nu skal det ihvertfald forsøges, og så må jeg jo se, om det er noget jeg bliver forfalden til.

Den opskrift jeg har fundet skulle være en slags "blandingsprodukt", så det kan bruges både til rugbrød, grovbrød og hvedebrød - det gør det jo unægteligt noget nemmere, hvis der kan bruges samme surdej til alle former for brød.

Surdej
  
5 dl. vand
250 g hvedemel
200 g fuldkornshvedemel
50 g rugmel

Alle meltyperne blandes med de 5 dl vand. Herefter hældes det i en beholder med låg - det skal nu stå ca. 2 timer uden låg, så surdejen får ilt og der kommer gang i processen. Herefter sættes låget på så dejen kan få lov til at arbejde.

Over de næste 8 dage skal der røres i dejen to gange dagligt, så melet ikke falder til bunds, og det begynder at rådne. Under hele denne proces skal beholderen med surdejen stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Når de 8 dage så er gået, kan du så begynde at bruge af surdejen.

Efterfølgende skal der fyldes op med samme mængde, og røres godt rundt, når der bruges af surdejen. Dette gøres for at rotere dejen. Går der mere end max tre dage, hvor der ikke bruges af dejen, skal der kasseres noget af den (ca. 2 dl) og tilsættes tilsvarende.
Dette er gældende, hvis dejen opbevares ved stuetemperatur. 
Bruger man ikke af dejen så ofte, kan den opbevares i køleskabet. Her kan den stå i 14 dage. Når du skal bruge af dejen tages den ud i stuetemperatur, der kasseres ca. 2 dl, hvorefter der tilsættes samme mængde. Herefter skal dejen stå i stuetemperatur mindst et døgn, inden der bruges af den.



Breadsticks



Jeg har på forskellige madblogs set denne nemme måde at lave breadsticks på. En rulle færdig pizzadej og et glas pesto. Så blir det vist ikke meget lettere.

Jeg fandt en rulle pizzadej på køl, da jeg var nede og handle. I mit køkkenskab gemte der sig et glas økologisk grøn pesto fra Svansø. Så var det jo bare at forsøge.




Den færdige pizzadej placeres ganske enkelt på bordet, pestoen smøres i et tyndt lag på hele dejen, og herefter deles dejen. Jeg delte den på midten på det lange led, herefter delte jeg den på det korte led, så jeg i alt fik 20 stk. Hvert stykke snoes, så pestoen er godt gemt inde i dejen.

Ind i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 10 min. til de er sprøde og gyldne.

De smager rigtig lækkert, og de vil sikkert også være lækre, hvis man smører dejen med meget lidt olie, og drysser med friske hakkede krydderurter efter smag.
Jeg tror jeg vil lave dem med en hjemmelavet pesto næste gang, så der ikke kommer helt så meget olie i, som der er i de færdiglavede man kan købe. De færdiglavede glas med pesto er ellers rigtig lækre, men jeg tror som sagt det her vil være bedre, hvis der bliver sparet lidt på olien.

I morgen står den jo på lasagne, og jeg tror de vil gøre sig godt dertil sammen med noget salat.

søndag den 15. maj 2011

Madplan uge 20

Så er der lavet madplan for næste uge.
Jeg slipper vist lidt nemt om det i denne uge, da der er rester til i morgen, jeg skal have en aftenvagt onsdag (= rester eller brød), og vi skal til konfirmation hos Sørens kusine søndag. Godt nok er konfirmationen til frokost, men man plejer jo at være godt mæt efter sådan en dag - og under alle omstændigheder ved jeg, at jeg ikke orker at lave varm mad, når vi kommer hjem hen under aften. Så er vi sultne, når vi kommer hjem, må det blive til en rugbrød eller en sandwich.

Men næste uge ser sådan her ud...


Mandag: Rester fra søndag - mørbradgryde m. ris.

Tirsdag:  Lasagne m. salat

Onsdag: Job.. derfor rester (hvis der er noget lasagne tilbage fra tirsdag), eller rugbrød.

Torsdag: Pandebøf og pasta med pesto.

Fredag: Forloren hare, kartofler og blomkål.

Lørdag: Røde bøffer, hjemmelavet kartoffel rösti og salat.

Søndag: Konfirmation.

Mørbradgryde

Da jeg i morges begyndte at overveje, hvad vi skulle have til aftensmad, havde jeg ikke nogen som helst idé om, hvad det skulle være. Ned i kælderen og kigge i fryseren. Hmmm... og valget faldt på en svinemørbrad. Jeg tænkte ikke længe over det, før jeg kom i tanke om, at det var længe siden, vi sidst har fået mørbradgryde.
Der er jo ikke så meget at skrive om mørbradgryde. En skøn klassiker, fyldig, mættende og med masser af smag.
Jeg bruger en blanding af alm. paprika og røget paprika. Jeg er vild med den røgede smag, og som et ekstra pift får retten et ekstra fed hvidløg og nogle tørrede chiliflager. Jeg har brugt brune mark champignon, da de har lidt mere smag end de alm. hvide. Ellers er retten vist meget klassisk.

Det blev en stor portion, så der er også aftensmad til i morgen.



Der gemmer sig en portion ris nedenunder den lækre mørbradgryde :)



Mørbradgryde

1 svinemørbrad
1 pk. cocktailpølser
1 peberfrugt
1stort løg
500 g mark champignon
1 pk. bacon i tern
1 dåse hakkede tomater
2 fed knust hvidløg
½ tsk. tørrede chili flager
1 tsk. paprika
1 tsk. røget paprika
Salt og friskkværnet peber
½ boullionterning
2 laurbærblade

Mørbraden pudses af og skæres i store tern.
Champignon renses og skæres i halve eller kvarte - alt efter størrelse.
Bacon steges og tages op af gryden. Brug en stor gryde.
Herefter brunes champignon i gryden og tages op igen. Brun til de har afgivet det væde de kan.
Løg og peberfrugt skæres i tern og steges i lidt fedtstof i en gryde - tages herefter op.
Mørbraden brunes herefter sammen med chili og paprika i gryden. Når kødet er brunet godt kommes løg, peberfrugt, bacon og champignon tilbage i gryden igen og blandes godt sammen med hvidløg.
Herefter kommes en dåse hakkede tomater samt vand så det lige dækker retten, og der tilsættes ½ boullionterning og de 2 laurbærblade. Skru ned for varmen og lad retten simre i 45 min. Når halvdelen af tiden er gået kommes pølserne også i gryden.
Når retten er færdig skrues lidt op for varmen igen og der hældes madlavningsfløde i. Når retten begynder at småkoge jævnes sovsen med en meljævning eller sovsejævner, til den har den konsistens du ønsker - men sovsen skal ikke være for tynd.

Serveres med ris eller kartoffelmos.
 

lørdag den 14. maj 2011

Sushi - hjemmelavet



Som jeg tidligere har skrevet, er jeg ene om at ELSKE sushi her i huset. Ikke at det ikke er afprøvet, men det er bare ikke hof retten. Men sådan er det vist med de fleste - enten elsker man sushi, eller også kan man bare ikke med det.
Byen vi bor i er ikke ret stor. Den er da ikke af de mindste, og vi har flere forskellige spisesteder. Bare ikke hvor der kan købes sushi. Vi har som alle andre op til flere pizzariaer, vi har en sandwichbar, en café, grill, kinesisk restaurant og italiensk restaurant. Vi har også Færgekroen, hvor der kan købes rigtig lækkert dansk mad. Men vil jeg have sushi, må jeg enten køre til Randers eller lave det selv. 

Søren er taget på motorcykeltræf hele weekenden. Normalt når han ikke er hjemme til aftensmaden, så står den på noget meget nemt. Som regel bliver det til en rugbrød. Jeg nyder at lave mad, men må da indrømme, at jeg også nyder at slippe for det ind imellem. Og når han så ikke er hjemme til at spise, så holder jeg som regel "fri" fra køkkentjansen. Men den her gang fik jeg en helt ustyrlig lyst til sushi. Jeg valgte at lave det selv. Egentlig mest fordi jeg ikke gad køre de 25 km til Randers for at købe noget fra en restaurant - men også fordi jeg syntes det hjemmelavede smager godt - og det er betydeligt billigere at lave det selv.

Jeg har ikke mod på en masse forskellige slags rå fisk, når jeg selv skal lave det. Jeg kan være lidt nervøs for, om jeg håndterer fisken korrekt, og vælger derfor fyld som fx røget laks og rejer. Men det smager jo også rigtig godt. Derudover bruger jeg de ting jeg finder lækre i sushi - og selvfølgelig wasabi og soja.
Jeg vil rigtig gerne have den lækre tangsalat til, som man får på restauranter - men jeg aner ikke hvor jeg kan købe den henne. Måske jeg skal på nettet og snuse på div thai sider.
Den syltede ingefær til at "skylle munden i", den springer jeg over. Jeg er vild med ingefær i madlavning, men jeg syntes det er alt for stærkt at spise alene, når det bliver serveret syltet til sushi.

Bambusmåtten er købt i Brugsen, og den holder sig fint til mange gange, hvis den bliver pakket ind i husholdningsfilm, så der ikke kommer noget på den, når man laver rullerne.

Grønt, rejer og en smule chili mayo

Grønt og røget laks

Risene drysses med sesam inden det vendes om

Grønt, surimi og chili mayo

Færdige og klar til at blive skåret ud

Uhmmmmmm.....

I stedet for at skrive opskriften denne gang, vil jeg opfordre til at gå på YouTube og søge på "how to make sushi". Der kommer et hav af rigtig gode videoer, hvor der trin for trin er gennemgang af de forskellige måder at lave sushi på. Undervejs i videoerne vises hvad man skal bruge, hvordan man tilbereder sushi ris, og hvordan man ruller og former de forskellige slags sushi. 

Skal man lave sushi for første gang, vil jeg foreslå, at man går i et af de større supermarkeder, hvor der er mulighed for at købe et start kit fra Blue Dragon. Æsken koster ca. 50 kr. og deri er der bambusmåtte, spisepinde, noritang, ris, soja og wasabi. Alt sammen til to personer. Så kan man prøve, om det er noget, inden man investerer i hele poser og flasker af de forskellige ting. Det eneste der skal købes ved siden af er de grønne ingredienser og den slags fisk eller skaldyr man måtte ønske.

I nogle af mine ruller er der lidt chili mayo. Det er en lækker økologisk, ægte mayo, der er rørt med sød chilisauce. Mere er der ikke i det.

Men prøv jer frem. Det er bestemt tiden værd - og det tager faktisk ikke ret lang tid.

fredag den 13. maj 2011

Kylling i asparges, kartofler og forårs-sprødsalat

Den anden dag fik vi en dejlig dansk klassiker, nemlig kylling i asparges.
Jeg elsker smagen af friske asparges, og lige nu er de store flotte hvide asparges jo fremme i supermarkederne. De er lidt dyre i indkøb, men de smager bare så godt. Og da jeg havde købt kyllinger på tilbud den anden dag, opvejer det nok hinanden :)

Kyllingen kogte og pillede jeg dagen i forvejen, så retten var hurtig at lave på dagen. Det der tog længest tid var at skrabe kartoflerne. Selv om det er nye mallorca kartofler, så er de ikke helt nemme at skrabe.
Når de nye danske kartofler kommer frem, er det sjældent jeg står og skraber dem. Jeg skrubber dem i stedet godt, og så syntes jeg de smager rigtig godt. Men de her kunne ikke nøjes med en skrubbe tur.
Kartoflerne blev drysset med hakket persille, og selvom kylling i asparges ikke i den originale version indeholder ærter, så kom der nogle ærter fra frost i, hvilket smagte rigtig godt.
Sprødsalaten smagte også rigtig godt. De ristede korianderfrø gav salaten et rigtig lækkert pift, og kyllingen og salaten fungerede rigtig godt sammen.


Kylling i asparges (til 4 personer)

1 hel fersk kylling på ca. 1500 g
300 g suppeurter (her er brugt gulerod, bladselleri og løg)
5 hele peberkorn
Salt
2 bdt hvide asparges (800 - 1000 g)
8 dl. kyllingesuppe
4 spsk Maizena majsstivelse
½ dl madlavningsfløde - 4 eller 7 %
2 tsk friskpresset citronsagt
Salt og friskkværnet peber
Ærter

Nye kartofler eller aspargeskartofler
Hakket persille

Kom kyllingen i en gryde og dæk den med koldt vand. Kog op, skum af og tilsæt hvad du har af suppeurter og evt. aspargesenderne, hele peberkorn og salt. Kog kyllingen i ca. en time, til lårene løsner sig let. Tag kyllingen op af gryden til afkøling og si og gem suppen. Pluk kødet af kyllingen og tag 500 g fra til denne ret. Skær kødet i mundrette stykker.

Skær eller bræk de nederste 5 cm af aspargesene, kasser enderne (eller kog dem med i suppen) og skræl aspargesene. Der skal skrælles et tykt lag af, så de ikke bliver trevlede. Skær aspargeshovederne fra og gem den for sig. Skær resten i ca. 4 cm lange stykker.

Varm kyllingesuppen op og jævn den med Maizena udrørt i lidt vand. Pisk jævningen i sovsen under omrøring i en tynd stråle. Kom først aspargesstykkerne i sovsen uden hovederne i 5 min. under låg. Tilsæt derefter madlavningsfløde, aspargeshoveder, ærter og kyllingekødet og lad det simre yderligere nogle minutter under låg, til retten er gennemvarm. 

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Forårs-sprødsalat (4-6 personer)

1½ tsk hele korianderfrø
2 bdt radiser
400 g spidskål
1 lille bdt purløg

Dressing:

1½ spsk jomfruolivenolie
1 spsk friskpresset citronsaft
Salt og friskkværnet peber

Rist korianderfrøene på en tør, hed pande, til det ryger let og dufter. Stød dem let i en morter (har du ikke en morter så brug en skarp kniv).
Snit toppen af radiserne og skær dem i tynde skiver. Snit kål og purløg fint. 
Rør dressingen sammen af olie, citronsaft samt salt og peber.
Ved serveringen vendes det hele sammen, og der smages til med salt og peber.
 

tirsdag den 10. maj 2011

Hønsegård, højbede og krukker

Vi er ikke nogle af de mennesker, der går vildt meget op i vores have. Men vi kan godt lide det er hyggeligt, og at det holder sig selv mest muligt.

Sidste år blev skellet fjernet på begge sider af haven, da det var gammelt og fuldstændigt tilgroet. Til den ene side var der et stort virvar af forskellige buske og træer, og til den anden side, var der nogle meget gamle moreltræer, som var forsøgt at beskære, så de mindede om en hæk. Nu har vi så en ét år gammel bøgehæk til den ene side - og ingenting til den anden side.
Vi glæder os til at få gjort noget ved haven i løbet af sommeren. Den er jo stort set helt åben nu, og der er ikke meget hygge over det. Men vi forsøger med små skridt at hygge på bedste vis.


Sidste år byggede Søren hønsehuset oppe i haven, og i efteråret flyttede der 5 små silkehøns ind. De mistede dog hovederne i vinter, da vi fandt ud af, at der ud af de 5 var 3 haner, som var begyndt at gale. Vi havde i forvejen lovet naboerne, at vi ikke ville holde haner, da vi bor i et villakvarter, og helst skulle holde os på talefod med dem alle.
Men nu er huset og gården ved at være indflytnings klar igen, og vi satser på, der flytter 6 sussex kyllinger ind i næste uge. Det bliver nu hyggeligt at få lidt liv derinde igen - og der er uden tvivl nok græs de kan hygge sig med det første stykke tid.




Søren lavede også nogle højbede til mig sidste år. Eller ihvertfald bede, der er højere end jorden. Det er ikke meningen, de skal være alt for høje. Bare høje nok til, at græsset ikke gror ind i jorden.
I foråret sidste år satte jeg nogle jordbærplanter i to mindre bede, søren også havde lavet, men der er nu så mange planter, så jeg må have gang i de to store også. Jeg skal bare lige have malet dem færdige.


Robin undre sig vist over, hvorfor de nu skal stå der...

I aftes fik jeg sat lidt i et par krukker uden for huset. Det er stadig de små projekter vi har gang i, men det hjælper alt sammen.




Vi har flere forskellige projekter, vi gerne vil i gang med. Først og fremmest skal vi dog have én ind i haven, der kan flytte en del jord fra et sted til et andet, rykke gamle trærødder op og jævne ud, der hvor der har været skel. Derefter regner vi med, at vi vil igang med at lave teresse uden for vores stuevinduer, så vi kan sidde der og nyde aftensolen. 

Håber jeg kan vise nogle billeder i løbet af sommeren af, hvordan det kommer til at skride frem.