lørdag den 16. juli 2011

Tomatsuppe


Normalt spiser vi ikke suppe midt i juli måned. Det plejer at være efterårs og vintermad for os, og sommeren indbyder jo mere til let mad samt mad lavet på grillen. Men nu er der jo ikke meget sol og sommer over vejret lige pt. I dag er vi heldige at solen titter frem, men ellers syntes jeg da godt nok, det har været meget vådt og blæsende de seneste dage. Men mon ikke det bare er det normale for lille Danmark? Og at vi bare gerne vil huske sommeren som varm og solrig de fleste dage fra maj til sidst i august :) 
Men men.. Jeg er sikker på det gode vejr snart kommer, for nu er det snart vores tur til at holde tre ugers ferie.Vi har lige en arbejdsuge tilbage, og så må den gerne stå på sol og sommer derefter.

Tilbage til tomatsuppen... Jeg er ret vild med denne her suppe. Der er rigtig meget smag i den, den er fyldt med lækre grøntsager, og den mætter og varmer så man sidder glad og tilfreds efter et godt måltid. Første gang jeg lavede suppen, var jeg lidt skeptisk, da jeg så, der skal portvin i - men det er bare så lækkert i denne her suppe. Det giver en rigtig god smag og man kan jo tilsætte lidt mindre, hvis man syntes smagen er for gennemtrængende. Jeg vil foreslå, du putter lidt i af gangen, og finder ud af, hvor meget du syntes suppen skal have, så den ikke bliver for stærk. Der er ingen grund til at bruge en fin og dyr portvin, bare køb en billig flaske, da det vil være spild at ofre den fine dyre på en suppe.Jeg syntes derimod, at det er et must, at der bliver brugt nogle gode smagfulde tomater. Så brug hellere lidt ekstra på gode tomater, så du får den rigtig gode smag.
Man kan jo vælge at blende suppen, men det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide den lidt rustikke konsistens suppen har.
Det kræver god tid at lave suppen, da den helst skal stå og simre i flere timer. Men den passer jo sig selv i de timer, så det er egentlig ikke noget der kræver at man bruger tiden i køkkenet. Der skal selvfølgelig hakkes og tilberedes, før man kan sætte gryden over, men på en lille halv time er det gjort, og derefter kan man bare gå og nyde duften det næste stykke tid.
Vi får suppen sammen med kogte suppehorn, ristet bacon tern og lidt revet ost. Og en god suppe kræver godt brød, så jeg bagte nogle skønne brød med chili, ovntørrede tomater og et drys parmesan. 

Løg, porre og hvidløg svitses.

Tomaterne tilsættes.

Timian, tomatpure, chilipulver, vand og boullion tilsættes, og herefter sættes låget på gryden, så det kan stå og simre de næste timer.

Champignon svitses og tilsættes suppen.

Der tilsættes madlavningsfløde og portvin, og suppen smages til med lime og evt. mere salt, peber og chilipulver.

Tomatsuppe

1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket 
1 porrer, finthakket
Olie til at stege i
400 g gode tomater, skåret i små tern
25 g koncentreret tomatpure
1 spsk. timian, hakket
Flydende grøntsags bouillon
1 liter vand
Bacon i tern, ristet
Chilipulver efter smag
250 g champignon, i skiver
1½ dl madlavnings fløde 
Ca. 1 dl portvin
Saft af ½  - 1 lime


Det finthakkede hvidløg svitses i lidt olie. Når hvidløget giver duft og er blevet skinnende, tilsættes løg og porre, og det hele få love at svitse et par minutter.
Tilsæt herefter tomater i tern, timian, tomatpure, vand, boullion, chilipulver samt lidt salt og friskkværnet peber.
Nu skal låget ligges på, og suppen skal have lov at simre to til tre timer. 
Når suppen har stået i to til tre timer, skal de skivede champignon ristes på en pande med meget lidt fedtstof. Rist til det meste af vandet er fordampet, og kryder med salt og friskkværnet peber. Hæld dem i suppen.
Tilsæt madlavningsfløde og portvin, og smag til med lime, salt og friskkværnet peber og evt. mere chilipulver.

Server med suppehorn, ristede bacon tern og lidt god revet ost. Og husk det gode brød til.

Ingen kommentarer: