søndag den 24. april 2011

Stegte ris med kylling, rejer og æg

Den anden dag fik vi en af vores favorit retter - stegte ris. Det er en simpel ret, men der er bare så meget smag i den. Derudover er det nemt at lave, og det er god restemad, da det smager lige så godt på andendagen.
Jeg koger nogle gange en hel kylling, og bruger noget af kødet fra den. Denne her gang blev det i stedet lavet på stegte kyllingebrystfileter, da vi havde nogle i fryseren. Der kan også bruges skinke eller and - eller man kan vælge at lave den uden kød. Det er ikke kødet, der giver den store smagsoplevelse i denne her ret - men da jeg har en kæreste, der sætter stor pris på kød, er der altid det i vores stegte ris.

Risene skal helst koges i god tid, så de kan nå at blive helt kolde, da de så er nemmere at stege.

Jeg har, efter at have lavet retten en del gange, fundet ud af, at det bedste resultat opnås, ved ikke at bruge alle mulige forskellige slags grøntsager. Jeg bruger derfor kun gulerødder og løg - svitset i wok, så de stadig har bid.

Jeg har en rigtig lækker wok, som jeg for nogle år siden fik i gave af mine søde forældre. Den er fra Bodum, og er i støbejern. Det tager noget tid at varme den ordentligt op - men når det så er gjort, er den bare rigtig god at stege i. Det er nemt at styre varmen i den - og sådan noget i støbejern har jo en rigtig lang levetid. For at passe godt på den, smører jeg et meget tyndt lag olie på indersiden af den, hver gang den bliver sat væk efter brug. På den måde holder den sig så pæn som ny.


En wok fyldt med lækre ris, grøntsager, kylling og æg.
Toppet med stegte tigerrejer - og klar til at blive spist.













Stegte ris med kylling, rejer og æg

Ingefær, finthakket
En frisk rød chili, finthakket
Hvidløg, finthakket
Gulerødder, i små tern
Løg, i små tern
Kylling - kogt eller stegt, i tern
Æg, stegte
Rejer, stegte
Ris, helt kolde
Sesam olie
Soja
Østers sauce
Sød chili sauce

Risene koges og afkøles helt. Sammenpisket æg krydret med salt og peber steges på en pande - enten som en omelet, som derefter skæres i strimler, eller som scrambled eggs.
Kyllingekød steges eller koges, og skæres ud i tern.

En wok varmes op (den skal være meget varm), der kommes lidt god olivenolie i, og ingefær, chili og hvidløg svitses. Det svitses kort, og husk at røre godt i det, så hvidløget ikke tager farve - gør den det får den en rigtig grim smag.
Gulerødderne kommes ved og svitses kort. Løgene kommes ved, og svitses med. Der må gerne være lidt bid i gulerødderne, så der skal ikke svitses for længe. Der hældes lidt sesam olie ved. Det er vigtigt at bruge sesam olie, da det er den, der giver den færdige ret den helt rigtig smag.
De kolde ris vendes i grøntsagerne, og der steges til de er gennemvarme. Der smages til med lidt soja og lidt østers sauce - ikke for meget, da begge dele er meget salt.
De stegte æg og kyllingekødet vendes i, og retten er klar til at blive serveret med tigerrejer stegt på en pande med en smule olivenolie.

Vi spiser risene med ekstra soja og sød chili sauce.

Ingen kommentarer: