mandag den 13. juni 2011

Grillet lammekølle



I går var vejret skønt, og vi havde besluttet, der skulle lam på grillen. Vi havde inviteret en af Sørens gode venner, og der blev hygget med lækker mad og rødvin.
Lammekøllen har lagt og puttet sig i fryseren i et stykke tid. Den var fra et lam, jeg har købt igennem mit arbejde, og vi har længe snakket om, at den skulle på grillen - snakken blev så til handling i går, og det blev rigtig lækkert. Der blev lavet rigeligt med små lommer i kødet, hvor der blev lagt hvidløgsfed, og da der var ca. 20 min. tilbage af tiden på grillen blev kødet glaseret, så der kom en skøn sprød overflade.
Vi fik kødet sammen med flødekartofler, flutes og en salat bestående af små blandede salatblade, vandmelon, honningmelon og ristede græskarkerner. Salaten var et dejligt frisk tilbehør til det lidt tunge lammekød og flødekartoflerne.
Vi har en mere af slagsen til at ligge i fryseren, og jeg er rimelig sikker på, at den skal tilberedes på samme måde som denne her.






Grillet lammekølle



Forberedelse: To gode venner, kolde øl, gode briketter med lang brændetid og en grillstarter. 
Inden du går i køkkenet for at forberede kødet, sætter du et par kolde øl på havebordet - så er der god mulighed for, at grillen bliver gjort klar imens du er i køkkenet.

Lammekøllen trimmes for fedt. Fjern så meget af fedtet som muligt, da kødet ellers kommer til at smage af uld. Skær med en lille skarp kniv små lommer rundt omkring i kødet, og lig halve hvidløgsfed i lommerne. Herhjemme kan vi godt lide der kommer meget hvidløg i. Der krydres med rigeligt salt og friskkværnet peber.
Der stikkes et stegetermometer ind i kødet - sørg for det kommer godt ind, så du får den inderste temperatur i kødet. Lig kødet på en stegholder (eller på grillristen, der er smurt med olie), og stil en drypbakke under. Herefter steges ved inddirekte varme. For at få medium stegt, skal temperaturen være 60 grader, når den tages af grillen.
Søren gav vores lidt røg med noget rygeflis, der havde lagt i blød i vand først.
Og så tilbage til køkkenet og lave glaseringen - som skal være klar, når der er ca. 20 min. tilbage af tilberedningstiden.

4 tsk. ribsgele

4 tsk. mørk farin
2 tsk. vineddike
Lidt tørret rosmarin nåle

Det hele blandes sammen til en glat masse.


Når der er de ca. 20 min. tilbage, hældes glaseringen over kødet og fordeles med en pensel.
Så er der bare tilbage at vente - og når stegetermometeret når de 60 grader, tages køllen af, og den skal så lige have lov at hvile i ca. 10 min. inden den skæres ud og serveres. Vores var på grillen i ca. 1½ time.



Efter maden tog vi rødvinen med til sofaen, og satte "Klovn - The Movie" i mediecentret. Vi nåede ikke i biografen og se den, og Sørens kammerat havde heller ikke set den. Virkelig sjov film, og der blev grinet højlydt.
Vi sluttede aftenen af i haven, hvor der blev tændt op i bålpladsen for første gang i år. Der er noget rigtig hyggeligt over bål, pakket godt ind i et vattæppe og i godt selskab. Det er bestemt ikke sidste gang, vi gør det i løbet af sommeren.

Ingen kommentarer: