fredag den 13. maj 2011

Kylling i asparges, kartofler og forårs-sprødsalat

Den anden dag fik vi en dejlig dansk klassiker, nemlig kylling i asparges.
Jeg elsker smagen af friske asparges, og lige nu er de store flotte hvide asparges jo fremme i supermarkederne. De er lidt dyre i indkøb, men de smager bare så godt. Og da jeg havde købt kyllinger på tilbud den anden dag, opvejer det nok hinanden :)

Kyllingen kogte og pillede jeg dagen i forvejen, så retten var hurtig at lave på dagen. Det der tog længest tid var at skrabe kartoflerne. Selv om det er nye mallorca kartofler, så er de ikke helt nemme at skrabe.
Når de nye danske kartofler kommer frem, er det sjældent jeg står og skraber dem. Jeg skrubber dem i stedet godt, og så syntes jeg de smager rigtig godt. Men de her kunne ikke nøjes med en skrubbe tur.
Kartoflerne blev drysset med hakket persille, og selvom kylling i asparges ikke i den originale version indeholder ærter, så kom der nogle ærter fra frost i, hvilket smagte rigtig godt.
Sprødsalaten smagte også rigtig godt. De ristede korianderfrø gav salaten et rigtig lækkert pift, og kyllingen og salaten fungerede rigtig godt sammen.


Kylling i asparges (til 4 personer)

1 hel fersk kylling på ca. 1500 g
300 g suppeurter (her er brugt gulerod, bladselleri og løg)
5 hele peberkorn
Salt
2 bdt hvide asparges (800 - 1000 g)
8 dl. kyllingesuppe
4 spsk Maizena majsstivelse
½ dl madlavningsfløde - 4 eller 7 %
2 tsk friskpresset citronsagt
Salt og friskkværnet peber
Ærter

Nye kartofler eller aspargeskartofler
Hakket persille

Kom kyllingen i en gryde og dæk den med koldt vand. Kog op, skum af og tilsæt hvad du har af suppeurter og evt. aspargesenderne, hele peberkorn og salt. Kog kyllingen i ca. en time, til lårene løsner sig let. Tag kyllingen op af gryden til afkøling og si og gem suppen. Pluk kødet af kyllingen og tag 500 g fra til denne ret. Skær kødet i mundrette stykker.

Skær eller bræk de nederste 5 cm af aspargesene, kasser enderne (eller kog dem med i suppen) og skræl aspargesene. Der skal skrælles et tykt lag af, så de ikke bliver trevlede. Skær aspargeshovederne fra og gem den for sig. Skær resten i ca. 4 cm lange stykker.

Varm kyllingesuppen op og jævn den med Maizena udrørt i lidt vand. Pisk jævningen i sovsen under omrøring i en tynd stråle. Kom først aspargesstykkerne i sovsen uden hovederne i 5 min. under låg. Tilsæt derefter madlavningsfløde, aspargeshoveder, ærter og kyllingekødet og lad det simre yderligere nogle minutter under låg, til retten er gennemvarm. 

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Forårs-sprødsalat (4-6 personer)

1½ tsk hele korianderfrø
2 bdt radiser
400 g spidskål
1 lille bdt purløg

Dressing:

1½ spsk jomfruolivenolie
1 spsk friskpresset citronsaft
Salt og friskkværnet peber

Rist korianderfrøene på en tør, hed pande, til det ryger let og dufter. Stød dem let i en morter (har du ikke en morter så brug en skarp kniv).
Snit toppen af radiserne og skær dem i tynde skiver. Snit kål og purløg fint. 
Rør dressingen sammen af olie, citronsaft samt salt og peber.
Ved serveringen vendes det hele sammen, og der smages til med salt og peber.
 

Ingen kommentarer: